Vineri, 6 Decembrie 2013, în cadrul Campaniei pentru Siguranţa Femeii în Familie, Asociaţia Transcena împreună cu partenerii implicaţi au lansat în premieră două studii care radiografiază dificultăţile cu care se confruntă victimele violenţei în familie în accesul lor la justiţie şi la servicii de specialitate.
Pentru prima dată în România, organizațiile non-guvernamentale au monitorizat modul în care s-a implementat Legea 25/2012 referitoare la ordinul de protecție și eficiența acestui instrument în creșterea siguranței victimelor.
Unul dintre studii arată că durata medie la nivel național pentru soluționarea unei cereri este de 33 de zile, timp în care victima este în continuare în pericol. Cel de-al doilea studiu privitor la situația serviciilor relevă faptul că victimele violenței în familie, în așteptarea unui ordin de protecție și nu numai, au la dispoziție 47 adăposturi publice și private la nivelul întregii tări, în 14 județe fiind nevoite să se descurce pe cont propriu.
Datele au fost culese în cadrul proiectului „Campanie de advocacy pentru implementarea urgentă a modificărilor din Legea nr. 217/2003 republicată, în special a ordinului de protecţie” finanțat de Open Society Foundation, și au fost făcute publice în cadrul a două mese rotunde la care au participat reprezentanți ai organizațiilor non-guvernamentale, ai Ministerului de Justiție și de Interne.
Pentru mai multe detalii vizitaţi site-ul Transcena.
Sursa foto: antena3.ro