Cu doar câteva zile în urmă, o echipă de cercetători de la Centrul Aerospaţial Chengdu şi Institutul de Cercetare pentru Sisteme şi Tehnologii Microelectronice anunţau că au creat o lună artificială. Satelitul ar urma să înlocuiasă din 2020 iluminatul stradal dintr-un oraş din sudul Chinei. Potrivit BBC, lumina sa este de opt ori mai puternică decât cea reală.
Dar cercetătorii de la Institutul de Fizică Hefei din China au dezvoltat soarele artificial. Este vorba de un reactor experimental, care încearcă să imite procesul de fuziune nucleară care are loc în stele, pentru a genera energie. Plasma din reactorul Experimental Advanced Superconducting Tokamak (EAST) a fost încălzită la o temperatură uriașă, de 100 de milioane de grade Celsius, de 6 ori mai mult ca temperatura pe care o întâlnim în miezul Soarelui nostru (15 milioane de grade Celsius).
Dacă acest reactor va deveni funcțional și va putea obține energie prin fuziune nucleară ar fi un pas uriaș spre trecerea la o energie curată, care nu poluează și care ar fi practic nelimitată.
Conform experților, 100 de milioane de grade Celsius reprezintă temperatura minimă necesară pentru declanșarea fuziunii nucleare autonome pe Pământ. Interesant este că „soare artificial” este numele dat experimentului de fuziune nucleară și nu este similar cu luna artificială pe care China intenționează să o lanseze în curând.
Experimentele de fuziune nucleară încearcă să reproducă procesul de generare a energiei în Soare și, pentru a atinge acest obiectiv, cercetătorii din China au înființat în 2006 reactorul de fuziune experimental Tokamak Experimental Superconductor (EAST).
Reactoarele de tipul Tokamak, cum este și EAST, folosesc câmpul magnetic pentru a controla și încălzi plasma, astfel încât fuziunea nucleară care are loc în interior poate fi controlată. Deși temperatura atinsă de reactorul EAST pare uriașă, în realitate este minimum necesar pentru a se obține pe Pământ procesul de fuziune nucleară.
În procesul de fuziune nucleară, doi atomi de hidrogen se vor combina împreună și vor produce un flux de energie curată. Această reacție chimică generează o cantitate uriașă dee nergie, producând lumină și căldură. Experții susțin că energia generată prin această metodă ar putea fi soluția pentru nevoile energetice, deoarece resursele naturale de energie neregenerabile se epuizează pe zi ce trece.
1 comentariu