Aţi fost vreodată la un concert live şi vi s-a făcut pielea de găină? Dacă răspunsul este „da”, atunci înseamnă că veți trăi o viață lungă, sănătoasă și fericită, cred cercetătorii britanici.
Echipa de cercetători de la Universitatea Harvard a încercat să afle dacă „goosebumps” sau așa zisa „piele de găină” are legătură directă cu starea de sănătate a unei persoane și cu personalitatea acesteia. Iar studiul, realizat în timpul unor festivaluri mari de muzică – în Reading și Leeds (Marea Britanie) – a constatat că această senzație poate fi un semn al stării bune de sănătate. Pentru a urmări reacțiile celor 100 de subiecți s-a folosit un dispozitiv special în timp ce ascultau muzică live.
De asemenea, s-a descoperit că cei care se confruntă frecvent cu această reacţie pot lega mai uşor relaţii cu ceilalti, au rezultate academice mult mai bine şi sunt mai sănătoşi. Conform studiului Barclaycard, femeile au mai multe şanse să experimenteze astfel de reacţii. Rezultatele arătă că 55% dintre femei au reacţionat la stimulii muzicii, în comparaţie cu 46% dintre bărbaţi. De asemenea, cei care au reacționat la stimuli au simțit această senzație încă din primul minut.
Cercetătorii spun că cei care au avut cel puţin o dată această reacţie, s-au descris ca fiind „empatici” şi „amabili”. Mai mult, indivizii care au trăit aceste senzații au afirmat că au o stare de spirit pozitivă și o condiție generală bună, circa 66% dintre subiecți.
Aşa-numita „piele de găină” în limbaj popular nu este nimic altceva decât un fenomen fiziologic, obținută de contracţia muşchilor miniaturali care sunt ataşaţi fiecărui fir de păr. Denumit în termeni medical-ştiinţifici cutis anserina sau reflexul pilomotor, acest fenomen fiziologic nu apare doar atunci când organismul resimte frigul sau senzaţiile de teamă şi cele încărcate emoţional, ci este şi un simptom clasic al unor afecţiuni precum epilepsia, unele tumori ale creierului sau ale hiper-reflxului autonom.
Reflexul pilomotor este omniprezent şi în cazul consumatorilor de droguri de înalt risc precum heroina şi se manifestă atunci când aceste persoane nu-şi procură în timp dozele. La oameni, reflexul pilomotor apare cel mai frecvent pe antebraţe, dar poate apare şi în regiunea pieptului, gâtului, picioarelor sau altor zone corporale cu pilozitate. La unii oameni se poate manifesta şi în regiunea feţei sau pe cap.
1 comentariu