Tabu
HEALTHSlider

ECOGRAFIA MAMARĂ vs. MAMOGRAFIA: CARE ESTE TEHNICA POTRIVITĂ PENTRU DEPISTAREA CANCERULUI DE SÂN?

Conform studiilor realizate de cercetători, cancerul de sân este cel mai frecvent tip de cancer în România și alte țări din Europa. Cei mai importanți factori de risc sunt: obezitatea, dieta nesănătoasă, poluarea, consumul excesiv de alcool, vârsta la prima sarcină, expunerea la hormoni exogeni, predispoziția genetică.  

Este întotdeauna trist să auzi despre cineva că are un diagnostic de cancer de sân. În ziua de azi însă, există instrumente la îndemână pentru a învinge frica de cancer. Poți face asta cu ajutorul medicilor specialiști de la clinica senologie București, care te vor ghida pentru o evaluare a riscului de cancer de sân și îți vor spune cât de expusă ești acestei boli.

Un astfel de diagnostic înfiorător poate fi omis, dacă îți calculezi riscul și faci controale la medic pentru a acționa în consecință. Prin examinări de specialitate se poate depista cancerul mai devreme și astfel se poate aplica un tratament eficient, în scopul de a îmbunătăți prognosticul și calitatea vieții.

Mamografia – cea mai bună metodă de depistare a cancerului de sân

Mamografia este o tehnică imagistică de investigație prin care se utilizează o emisie de raze X, în cantități reduse. Aceasta este folosită la clinici de specialitate pentru a vizualiza anomalii în țesutul mamar, tumori impalpabile.

Investigația presupune realizarea unor radiografii la nivelul sânului. Datorită tehnologiei avansate, mamografia este extrem de eficientă pentru a detecta precoce cancerul de sân și a scădea riscul de mortalitate la femeile care sunt asimptomatice.

Realizând o mamografie simplă, anuală, se poate depista cancerul ductal încă din stadiul 0, care este cel mai întâlnit tip de cancer mamar. Tehnica depistează focarele de microcalcificări (ca semne clare în cancerul ductal) cu 1-2 ani înaintea altor metode, precum RMN mamar ori ecografie mamară.

Ecografia mamară – investigație importantă în depistarea precoce a cancerului de sân

Imagine

Prin ecografie mamară se pot depista mase tumorale nevizualizabile mamografic. Metoda se poate aplica la femeile de orice vârstă, este nedureroasă, neinvazivă și neiradiantă. Perioada de examinare a sânului recomandată este între zilele 5-10 ale ciclului menstrual. Pentru efectuarea ecografiei mamare, medicul aplică pacientei un gel pe piele, iar apoi transductorul va fi ușor presat pe suprafața sânului pentru a fi evaluat. 

Medicii spun că ambele investigații sunt importante în depistarea precoce a cancerului de sân, deci nu se exclud și nici nu se înlocuiesc una pe cealaltă. Fiecare dintre ele are un rol esențial, acoperă o parte a diagnosticului în acest tip de cancer.

O ecografie mamară este o scanare cu ultrasunete și poate ajuta la identificarea zonelor anormale ale sânului ce pot sugera o tumoare, mase cu forme neregulate, cu margini neuniforme, zone care arată diferit de țesutul mamar din jur.

Ecografia este o parte a unei evaluări inițiale; ea se face și după diagnostic pentru a ghida tratamentul pentru cancerul de sân. Potrivit medicilor, scanarea cu ultrasunete nu poate confirma că o tumoare este malignă, deci ar fi necesară o biopsie pentru un diagnostic complet.

Prin urmare, ecografia mamară este o parte suplimentară de screening a cancerului de sân cu mamografie. Ea se realizează în special la persoanele cu țesut mamar dens, unde mamografiile sunt mai puțin eficiente. Când prin mamografie se detectează o anomalie, atunci se realizează și o ecografie la sân, care poate oferi detalii suplimentare.

Ecografia poate ajuta la identificarea unor caracteristici ale unei leziuni ce ar putea indica malignitate (ex. forme tipice neregulate, margini ce nu sunt bine definite, textură de țesut dur), dar nu poate diagnostica definitiv cancerul, nu poate determina stadiul acestuia. Detectarea timpurie prin screening la sân îmbunătățește semnificativ prognosticul de boală pentru multe femei.

Medicii folosesc și alte tehnici speciale care implică evaluarea dimensiunii tumorii, prin care ei află dacă ea a invadat țesuturile din apropiere și dacă acest cancer s-a răspândit în părți îndepărtate ale corpului (acest proces fiind cunoscut cu denumirea de metastază). Astfel de tehnici imagistice suplimentare includ: RMN, scanare CT, biopsie și altele. Prin biopsie, un medic de specialitate poate ști cu siguranță dacă o femeie are cancer de sân.

Prin urmare, rezultatele ecografiei necesită confirmare cu o biopsie – singura modalitate de a diagnostica definitiv cancerul de sân.

 

 

 

Sursa: Tabu.RO

ARTICOLE SIMILARE

Catrinel Menghia Marlon, sfaturi pentru a preveni coronavirusul

Tabu Tabu

Loredana Groza, dezvăluiri controversate despre operaţiile estetice

Andreea Damian

A murit Rona Hartner. Actrița suferea de cancer

Andreea Damian

Ce aniversare a avut în familie Șerban Copoț

Tabu Tabu

Larisa Iordache se pregătește să devină mamă

Andreea Damian

Judi Dench e coperta revistei British Vogue la 85 de ani

Andreea Damian

Scrie un comentariu