Tabu
CULTURELIFESTYLESlider

Edward Snowden avertisment despre pericolele supravegherii în masă și inteligenței artificiale globale

După premiera mondială a documentarului IHuman al lui Tonje Hessen Schei mulți au fost șocați de subiectul filmului care vorbește despre eroziunea vieții private în epoca rețelelelor sociale și salturile terifiante făcute în domeniul inteligenței artificiale.

Snowden nu apare în film, dar „iHuman” analizează toate problemele despre care Snowden încerca să ne avertizeze încă din 2013, începând cu libertățile noastre civile până la pericolul unei inteligențe artificiale globale. După vizionarea filmului documentar, Șnowden a vorbit despre autobiografia sa „Dosar permanent”, apărută și la noi, la editura Nemira. „Asta e cartea pe care guvernul nu vrea să o citești”, scria Snowden într-o postare pe Twitter atunci când a lansat-o.

“A fost de fapt o luptă”, a spus el. „Am încercat să evit să scriu acea carte de foarte mult timp, dar când am văzut ce se întâmplă în lume și [am văzut] direcția în care ne îndreptăm, am fost pur și simplu șocat de ascensiunea autoritarismului – chiar și în societățile deschise occidentale – și vedeți cât de strânsă este legătura dintre autoritarism și dezvoltarea tehnologiei care creează state stabile mai degrabă decât state libere, cred că asta ar trebui să ne alarmeze, iar asta m-a făcut să continui să scriu cartea”

Snowden a vorbit despre schimbarea naturii supravegherii. „Înainte de 2013”, a menționat el, „au existat specialiști, oameni din interiorul sistemului, au fost ofițeri de informații, au existat medici universitari și cercetători care au înțeles foarte bine posibilitatea supravegherii în masă. Au înțeles modul în care tehnologiile noastre ar putea fi aplicate pentru a schimba felul în care se adunau informațiile despre cetățeni prin metoda tradițională. Dezvoltarea tehnologiei a însemnat că, acum, oricine poate monitoriza cu ușurință echipe de oameni și chiar populații de oameni – mișcări întregi, de peste granițe, poapoare cu limbă și cultură străine – atât ușor și de ieftin.”

El a continuat: „Așa cum spuneam, specialiștii știau că acest lucru este posibil, dar publicul nu era conștient, iar cei care susțineau că se întâmplă acest lucru, sau chiar că se poate întâmpla, au fost tratați drept oameni care promovează teorii ale conspirației. Dacă spuneai asta erai considerat nebunul cu folie de aluminiu pe cap care așteaptă extratereștrii.”

 

Snowden și-a reafirmat convingerea că în mare parte este o obligație morală să avertizezi oamenii despre ceea ce va urma. “Inventarea inteligenței artificiale înseamnă deschiderea Cutiei Pandorei și cred că aceasta va fi deschisă. Nu putem împiedica acest lucru. Dar ceea ce putem face este că putem încetini procesul de deschidere a acestei cutii. Și modul prin care putem facem asta, modul prin care putem să încetinim puțin procesul de deschidere a cutiei, este prin eliminarea lăcomiei, cea care cred că este principalul motor pentru dezvoltarea atât de rapidă a acestei tehnologii în prezent.”

El a continuat: „Nu trebuie să interzicem cercetarea inteligenței artificiale. Dar în acest stadiu putem și ar trebui să interzicem comerțul cu aceste tehnologii.” Snowden și-a dezvăluit și disprețul pentru Google, Amazon, Facebook și companii precum Cambridge Analytica, care urmăresc datele noastre digitale și le folosesc apoi în interese politice și economice ba mai nou, chiar și la nivel social.

„Aceste date sunt folosite pentru a decide cine primește un loc de muncă, cine beneficiază de educație, cine are dreptul la un împrumut sau la un tratament [medical]. Dacă nu schimbăm direcția spre care ne îndreptăm deja, dacă permitem Facebook, Google și Amazon să ajute la aplicarea acestor modele în fiecare aspect al deciziei umane – în mod foarte, foarte agresiv așa cum deja se procedează în prezent vom afla că am devenit prizonieri ai unui trecut care nu mai există.”

ARTICOLE SIMILARE

Oana şi Viorel Lis, părinţi pentru prima oară

Andreea Damian

Realitatea PLUS prezintă o emisiune nouă, 100% putere feminină cu Alexandra și Ana Maria Păcuraru

Andreea Damian

Trucuri de la hairstilistul lui Meghan Markle: cum te tunzi în izolare fără să-ți distrugi look-ul

Andreea Damian

Sărbătoritul zilei

realitatea

Un referendum inutil după chipul și asemănarea politicienilor – n-avem însă bani pentru copii și bolnavi

Dora Constantinovici

De ce Kate Middleton poartă puloverul cu dungi doar în cele mai emoționante momente

Andreea Damian

Scrie un comentariu