Epidemia de coronavirus care a paralizat economia chineză a avut și un efect benefic pentru sănătate, prin reducerea poluării. Emisiile de carbon din China au scăzut cu cel puțin 100 de milioane de tone metrice în ultimele două săptămâni, potrivit unui studiu publicat miercuri de Centrul de Cercetări pentru Energie și Aer Curat (CREA) din Finlanda. Adică aproape 6% din emisiile globale din aceeași perioadă a anului trecut.Asta ca urmare a restricțiilor de trafic și a limitării activității fabricilor.
Răspândirea rapidă a noului coronavirus – care a ucis peste 2.200 și a infectat mai mult de 74.000 de persoane în China – a dus la o scădere a cererii de cărbune și petrol, ceea ce a dus la o scădere a emisiilor. În ultimele două săptămâni, generarea zilnică a energiei electrice la centralele de cărbune a fost la un nivel minim de patru ani, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, în timp ce producția de oțel a scăzut până la un nivel minim de cinci ani, au descoperit cercetătorii.
China este cel mai mare importator și consumator de petrol din lume, însă capacitatea de producție a rafinăriilor din provincia Shandong – centrul petrolier al țării – a ajuns la cel mai scăzut nivel din toamna anului 2015, scrie tabuhighlife.ro.
„Măsurile pentru controlul răspândirii coronavirusului au dus la reduceri de la 15% la 40% la nivelul producției în sectoarele industriale cheie”, se arată în raport. Emisiile de CO2 s-au redus cu cel puțin un sfert în ultimele două săptămâni. Dar ecologiștii au avertizat că acest fenomen este, totuși, temporar. „După ce epidemia de coronavirus va fi controlată este posibil să observăm un fenomen de retorsiune”- fabrici care vor mări producția pentru a compensa pierderile din această perioadă”, a declarat Li Shuo, purtătorul de cuvânt al Greenpeace China.
Activitatea economică din China se reia de obicei după vacanța de Anul Nou, care a început pe 25 ianuarie. Dar prelungirea vacanței cu ocazia Festivalului Primăverii și restricțiile impuse în mai multe orașe din China ca urmare a răspândirii virusului ucigaș sunt câteva dintre motivele pentru care emisiile de dioxid de carbon au scăzut dramatic, multe fabrici fiind închise sau activitatea lor fiind redusă considerabil.