Apa carbogazoasă – în mod natural sau artificial – conține dioxid de carbon gazos dizolvat, care, printr-o reacție chimică, se transformă în acid carbonic, dându-i acele cunoscute bule.
„Acest lucru nu interferează cu capacitatea organismului de a absorbi apa și de a rămâne hidratat”, a spus Grace Derocha, nutriționist și purtător de cuvânt al Academiei de Nutriție și Dietetică, potrivit Washington Post.
Un studiu din 2016, care a examinat hidratarea a 13 băuturi diferite, comparând consumul de lichide, a constatat că nu numai că apa carbogazoasă era la fel de hidratantă ca apa simplă, dar era și la fel de hidratantă ca multe alte băuturi, inclusiv cafea, ceai și sifon.
În cele mai multe cazuri, hidratarea se reduce la cât de lichide beau oamenii, care, pentru mulți dintre noi, este cel puțin parțial influențată de gust și textură.
„Pentru unii oameni, apa carbogazoasă poate avea un avantaj, deoarece dacă bei mai mult, probabil că vei fi mai hidratat decât dacă bei mai puțin”, a spus Ron Maughan , autorul principal al studiului și profesor la școala de Medicină la Universitatea St. Andrews din Scoția.
„Dar încercați să alegeți unele fără zaharuri adăugate”, a spus Derocha.
În timp ce bulele din apa carbogazoasă îi pot încuraja pe unii oameni să bea mai mult, îi pot descuraja pe alții. Carbonarea poate provoca balonare sau gaze, în special pentru cei care au probleme cu stomacul și când sunt consumate în cantități mari, a spus Derocha.
În plus, carbonatarea poate face pe unii oameni să se simtă plini și, prin urmare, să fie mai puțin probabil să bea mai mult, a spus ea.
Acestea fiind spuse, un mic studiu pe 21 de pacienți care se plângeau de constipație și indigestie arată că cei care au băut apă carbogazoasă timp de aproximativ 15 zile au experimentat o reducere a simptomelor.
În ceea ce privește alte mituri despre apa carbogazoasă, nu există dovezi concludente că ar fi dăunătoare pentru sănătatea oaselor sau a dentară.
Au existat îngrijorări că aciditatea din apa carbogazoasă poate eroda smalțul dinților. Băuturile care au un pH scăzut – ceea ce înseamnă că sunt mai acide – au potențialul de a uza smalțul dinților în timp, în special atunci când sunt consumate des și în cantități mari. Apa obișnuită are un pH de 7, care este neutru. Cafeaua măsoară aproximativ 5, sucul de lămâie aproximativ 2 și acidul din stomac aproximativ 1.
Sursa: Tabu.RO