Tabu
LIFE & LOVESlider

Este nevoie de educatie sexuala in scoli?

Nu de putine ori s-a pus problema existentei cursurilor de educatie sexuala in scoli, insa pana in momentul de fata a ramas doar la stadiul de subiect tabu. Sunt totusi necesare astfel de cursuri?

In momentul de fata cursurile de educatie sexuala pot fi predate optional, doar cu acordul parintilor si aprobate cu trei luni inainte de inceperea acestora, sub forma unor cursuri de educatie pentru sanatate. Educatia pentru sanatate nu implica doar informatii despre sex, ci si alimentare ori cu privire la sport. Acestea insa se pare ca se transforma intr-un proiect fara succes, fiind ales doar de 6% dintre parinti. Exista, privind aceste lucruri, mai multe perspective pe care trebuie sa le luam in seama.

In primul rand, ne putem gandi ca lipsa de informatie in cazul elevilor privind acest lucru poate avea niste consecinte pe care niciun parinte nu si le-ar dori. Orice elev trebuie sa aiba astfel de cunostinte, cel putin pe cele de baza, fie ca vin din partea profesorilor, fie ca vin din partea parintilor. Exista cazuri in care cei din urma nu pot depasi totusi aceste tabu-uri, evitand conversatiile care i-ar putea pune intr-o situatie stanjenitoare in fata copiilor, iar in aceste cazuri cel care ramane cu semnul intrebarii este, bineinteles, copilul.

este-nevoie-de-educatie-sexuala-scoli1Romania in topul nasterilor la varste fragede

Mai mult decat atat, conform UNICEF,  Romania se afla, din pacate, in topul tarilor cu o rata ridicata a nasterilor la varste mici, ceea ce ar trebui sa ne faca sa analizam acest lucru indeaproape. Lipsa de informare in cazul adolescentilor poate avea urmari care le vor schimba viata radical, fie ca vorbim de nasteri premature, fie ca vorbim de trasmiterea anumitor boli pe cale sexuala. Aproximativ 16 milioane de fete raman insarcinate pe an la nivel global, avand varste cuprinse intre 15-19 ani, iar 3 milioane dintre aceastea fac avort fara stirea familiei.

Accesul la informatii a devenit in zilele noastre mult mai rapid, tocmai de aceea atat elevul prescolar, cat si adolescentul constientizeaza perfect schimbarile prin care trece corpul sau, insa este posibil sa nu le inteleaga. De cele mai multe ori informatiile care circula in mediul online sunt eronate ori subiective, de aceea este nevoie de profesori instruiti.

Existenta si participarea la cursurile de educatie sexuala nu doar ca nu este indicat sa fie privita ca un subiect tabu, ci ar trebui incurajata. Astfel de cursuri nu vor incuraja niciodata elevii spre a intretine relatii sexuale neprotejate, ba mai mult, ii vor face mai responsabili, mai constienti de posibilele urmari ale actiunilor acestora. A fost demonstrat faptul ca in urma cursurilor de educatie sexuala, a crescut rata utilizarii prezervativelor si, mai mult decat atat, rata activitatii sexuale in cazul adolescentilor a scazut considerabil.

Care sunt informatiile pe care ar fi de preferat sa le primeasca un elev?

Este necesar sa se vorbeasca despre relatiile amoroase si relatiile interumane, reproducere, consimtamantul sexual, avortul, metode de protejare, fertilitate, confidentialitate si sursele de sprijin.

Niciun elev nu ar trebui sa simta ca intrebarile despre corpul sau ori despre relatiile interumane si sexuale sunt neadecvate, problematice, ci absolut normale. Lipsa de informare privind aceste lucruri poate duce la rusine sau sentimente de complexitate. Daca inca nu sunteti convinsi de necesitatea acestor cursuri de educatie sexuala, ar fi indicat sa incepeti o discutie pe acest subiect cu copiii vostri, deoarece veti fi suprinsi de cate intrebari va vor adresa, dar la care nu veti putea raspunde cu surse sigure.

ARTICOLE SIMILARE

Feli Donose, surpriză fabuloasă! Se căsătorește

Tabu Tabu

Cele mai memorabile apariții și momente de la MET Gala, de-a lungul timpului

Andreea Damian

Cele două mituri stupide despre corpurile femeilor pe care le-am învățat din filme

realitatea

Raluka, de o sinceritate uluitoare: „Am înșelat. Și o să mai înșel”

Andreea Damian

De Crăciun facem cea mai mare risipă. Ce să faci ca să ai un impact cât mai mic asupra mediului

Andreea Damian

Celebritati nascute pe 7 august!

realitatea

Scrie un comentariu