Tabu
lifestyle

Eu când vreau să sting, Sting!

Dacă v-ar întreba cineva cine e Gordon Matthew Thomas Sumner, probabil că aţi da din umeri şi aţi răspunde că nu citiţi poeţi romantici englezi – că ăia au atât  de multe prenume. Fără să vă daţi seama că, de fapt, v-aţi familiarizat cu poemele lui Gordon Matthew Thomas Sumner încă de pe vremea frumoasă de când lucra în poliţie şi vă monitoriza Every Breath You Take şi era Wrapped Around Your Finger. Pentru că, dragi cititori, Gordon Matthew Thomas Sumner nu e altcineva decât… Sting.

Deşi The Police a fost printre cele mai importante trupe de pop minimalist cu accente vagi de rock din anii 70 – 80, Sting a simţit dintotdeauna că statutul de  membru oarecare al unei trupe nu-l satisface. Tocmai de aceea, a întreţinut cu drag şi spor o intensă activitate solo. După  o serie de cântări individuale, a lansat primul album solo, The Dream of The Blue Turtles, în 1985, şi a ajuns instant în topuri cu hitul If You Love Somebody Set Them Free. Ceea ce făcuse, practic, şi el, cu membrii trupei, deşi aceştia n-au anunţat niciodată o despărţire oficială, cu partaj, împărţire de linguri, etc.

Au urmat colaborări cu toată lumea care conta, de la Dire Straits la Miles Davis şi de la Phil Collins la întreaga pleiadă de vedete care au participat la Live Aid. Înainte, participase şi  la Band Aid, unde compusese duiosul Do They Know It’s Christmas?,  destinat colectării de fonduri pentru victimele foametei din Africa. Şi  totuşi, având în vedere multitudinea de etnii şi religii de pe teritoriul african, întrebarea din titlu era legitimă din mai multe puncte de vedere decât şi-ar fi  imaginat autorul.

În 1987, tot acest PR intens şi-a arătat efectele, când albumul Nothing Like The Sun s-a vândut ca pâinea caldă (dublu disc de platină), iar hiturile Fragile şi Englishman In New York au intrat în heavy rotation peste tot.

Un şi mai mare succes (triplu disc de platină) l-a avut Ten Summoners’ Tales (1993), cu megahiturile If I Ever Lose My Faith In You (care i-a adus şi un Grammy pentru prestaţie solo masculină – şi dacă vă gândiţi la ce mă gândesc eu, să vă fie ruşine) şi Fields of Gold.

Anul următor, ne-a asasinat nervii şi răbdările când, împreună cu Rod Stewart şi cu Bryan Adams, a lansat cea mai iritantă piesă care a figurat vreodată pe o coloană sonoră: All For Love. Deşi cumplită, piesa a stat la nesfârşit în topuri şi a câştigat cinci discuri de platină; dar succesul ei s-a răzbunat în vânzările moderate şi interesul nu foarte ardent faţă de următorul album, Mercury Falling, din 1997.

Sting a revenit pe metereze cu A Brand New Day (1999), triplu  disc de platină, iar single-ul Desert Rose a stârnit din nou pasiunea melomanilor. În 2002, a obţinut un Golden Globe şi o nominalizare la Oscar cu Until…, de pe coloana  sonoră a filmului Kate and Leopold.

În 2003, a lansat următorul album, Sacred Love, şi a mai obţinut un Grammy. De data asta  cu un duet. Unul interracial: Whenever I Say Your Name cu hip-hopperiţa Mary J. Blige.

Cel mai valoros experiment al său, Songs from the Labyrinth (2006), o reinterpretare a  muzicii lui John Dowland, compozitor renascentist englez, în colaborare cu muzicianul bosniac Edin Karamazov, i-a adus o imensă recunoaştere din partea cercurilor elitiste şi… evident, cele mai scăzute vânzări din întreaga sa istorie personală. S-a văzut silit să accepte un turneu de reuniune The Police,  în 2007 – 2008, ca să-şi resusciteze popularitatea.

Sting a jucat în mai multe filme şi seriale, fie ca actor (Dune, The Adventures Of Baron Munchausen sau The Grotesque), fie ca el însuşi (The Simpsons, Ally McBeal sau Bruno al lui Sacha  Baron Cohen).

Pe 31 iulie, Sting vine şi la noi în sat, să ne stingă amarul din  suflete cu marile hituri care l-au consacrat. Nu uitaţi: Let Your Soul Be Your Pilot.

ARTICOLE SIMILARE

EXCLUSIV TABU: Florin Zamfirescu despre divorturile lui! CE nu s-a stiut niciodata!

realitatea

Salariile vedetelor, dezvăluite

realitatea

Seara fetelor: Victoria Beckham și Kate Beckinsale

realitatea

Tehnici si metode de comunicare, negociere si mediere

Litera continua colectia Filme de Aur din cinematografia rusa

Ce mananca Anda Adam ca sa arate atat de bine!

Scrie un comentariu