Tabu
lifestyle

Eveniment de weekend – “Gata oricand!- de ecologizarea Masivului Fagaras




Weekendul acesta am luat parte la o actiune eco ce a strans la un loc cercetasii Romaniei din mai multe filiale, reprezentantii Mercedes-Benz, presa, televiziunea si elevi ai satelor Vistea si Silistea impreuna cu cativa profesori ai lor. Miscarea eco, initiata de cercetasii campati pe Valea Lisei inca de la inceputul lunii august, „Pentru un Masiv Fagaras mai curat”, si-a atins apogeul fortelor sambata si duminica aceasta cand s-a desfasurat pe trei fronturi concomitent: la Cabana Urlea, pe Valea Sambetei si pe Valea Brezei.

Spre Cabana Urlea s-a plecat din campul cercetasesc la ora 7 dimineata. Nu noi am fost vitejii ci, o patrula de scouteri din Miercurea–Ciuc, Bucuresti, Brasov si Giurgiu cu vasta experineta in ecologizarea patrimoniilor verzi ale Romaniei. Dupa vreo trei ore de urcat, pentru ca in atata timp se parcurge traseul montan pana la cabana, tinerii s-au pus pe adunat tot ceea ce omul care si-a petrecut noptile sau vacantele pe la cabana a putut lasa in urma. Cum numarul sacilor care s-au strans a fost de doua ori mai mare decat numarul scouterilor, iar greutatea lor o depasea pe cea a tinerilor la un loc, acestia au fost luati cu elicopterul si dusi pana la baza traseuluiunde un Mercedes Atego i-a incarcat pentru a-i duce unde le este locul: la groapa de gunoi.

Pentru ca educatia nu are vacanta, ecologizarea de pe Valea Brezei si Valea Sambetei s-a realizat prin implicarea copiilor din satele Vistea si Silistea. Prichindeii, nu mai mari de doisprezece ani, au fost adusi la baza traseelor cu clasicile masini de scoala si, dupa o incalzire cercetaseasca cu jocuri de voie buna, au purces indrumati de scouteri si profesori in cautarea si indepartarea gunoaielor. Cand au terminat si s-au intors la baza traseului era deja ora 17. Atego-ul Mercedes venise sa le preia recolta iar liderii cercetasiei ii asteptau cu un delicios gulas la ceaun, gatit in camp.

Noi, adica jurnalistii, am fost ghidati de exploratori pe valea Sambetei. Pe parcursul traseului, scouterii ne-au tinut constant atentia treaza cu povestile lor incat nici ca am avut timp sa simtim efortul cautatului, aplecatului dupa si al strangerii de… gunoaie. Am aflat astfel, din mers, ca cercetasia este conceputa ca miscare educationala pentru copii si tineri iar scopul sau principal este sa creeze o lume mai buna. Salutul practicat de membrii ei este plin de sens si creator de apropiere. Se face cu mana stanga si prin atingerea degetelor mici pentru ca nervii ce trec prin acestea sunt in contact cu inima. Practic, salutul cercetasesc este o uniune a inimilor. Si semnul international al cercetasilor este , la randul sau, un simbol. El se executa printr-o alta uniune: a degetului mic cu cel mare; in timp ce toate celelalte trei raman apropiate si inaltate. Uniunea de aici exprima faptul ca cel mare il ajuta si sprijina pe cel mic iar cele trei degete reprezinta principiile de baza dupa care orice scouter adevarat se calauzeste: implicarea sociala, crestere spirituala si dezvoltare personala. Si, apropo de semne, de simboluri si de cifra trei, am mai descoperit o chestiune noua. Sigla Mercedes are si ea o semnificatie: a uniunii dintre aer, apa si pamant.

La sfarsitul zilei de lucru, datorita istorioarele auzite si oamenilor intalniti, aveam mai toti apetitul deschis pentru o alta experienta munteneasca. Prin urmare, ne-am tranformat si noi in „cerce” si am gustat din libertatea viatii de camp. Tot ce pot sa va spun este ca buna lor organizare, istetimea membrilor si capacitatea lor de adaptare in vaste situatii am sesizat-o de la o posta. La ei, voia buna este la ea acasa. Mesele luate impreuna sunt presarate cu bancuri de un ales umor romanesc, serile se sfarsesc in jurul focului de tabara iar cantecele lor muntenesti acompaniate de chitara incanta natura. Pacat ca ziua fusese obositoare si treaba noastra nu era pe de-a-ntregul terminata. Urma sa ne trezim din nou devreme iar cortul nu parea o alegere buna pentru un orasean.

In dimineata Sfintei Marii, spre Manastirea Brancoveanu din Sambata de Sus, se indreptau zeci de pelerini. Stiam asta din experienta anilor precedenti si, ca atare, am profitat de ocazie pentru a informa comunitatea despre actiunea de ecologizarea facuta in zona.Am impartit fluturasi si saci de gunoi menajeri propunandu-le oamenilor sa ne fie parteneri in ocrotirea naturii. Mercedes-urile parcate alaturi de noi, inscriptiile imense „Gata oricand!” de pe Atego, Sprinter, Viano si Vito, tricourile negre inscriptionate la fel si esarfele de cercetas ce uniformizau o mana de oameni cu saci menajeri in brate, le-a atras usor atentia trecatorilor. Curiosi din fire s-au apropiat si, din cand in cand, ne-au mai si ascultat. Sprijinul oferit de Mercedes, a facut ca acest proiect sa castige foarte mult in eficienta in fata altor proiecte de ecologizare. Transportul a tot ceea ce a fost necesar pentru instalarea si aprovizionarea campului de cercetasi timp de doua saptamani s-a facut mult mai usor avand la dispozitie un Sprinter „Gata oricand”. Oamenii care au strans gunoaie s-au putut deplasa mai usor de la o zona la alta iar gunoaiele au ajuns mai repede acolo unde, repet, le este locul.

 

ARTICOLE SIMILARE

Pamela Anderson, mireasă pentru a patra oară?

realitatea

Emma Thompson

realitatea

Bahmuţeanu a bătut palma cu Antena 2. Vezi ce salariu va avea!

Exclusiv Tabu.ro, interviu cu scenaristul Larry Kramer

realitatea

Elisabetta Canalis crede că George Clooney este mai bun decât chirurgia plastică

realitatea

Competiţia celor mai buni sommelieri la Barmaniada 2011

realitatea

Scrie un comentariu