Nikolai Alekseev organizează de 5 ani Moscow Pride, eveniment notoriu pentru incidentele și discuțiile aprinse pe care le produce. Până în 2010, toate inițiativele lui Alekseev s-au lovit de lipsă de înțelegere, arestări și violență împotriva participanților. Pe 29 mai 2010, în schimb, a avut loc prima Moscow Pride fără incidente.
Tabu.ro: Nu te-ai gândit niciodată să renunți la organizarea Moscow Pride?
NA: Nu am renunțat niciodată și suntem mai hotărâți decât oponenții noștri. Este interesant de știut că în 2006, când am organizat prima paradă neautorizată, peste 1500 persoane erau gata să ne bată în plină zi pe străzile Moscovei, iar anul acesta nu a mai venit nimeni. Grupările ultra nici nu s-au mai sinchisit să facă declarații de presă împotriva paradei. Nu facem altceva decât să arătăm cine suntem, să fim curajoși, să fim hotărâți – o atitundine neobișnuită pentru Rusia, unde oamenii sunt în general fataliști.
Tabu.ro: Cum ai ajuns să faci activism pro-LGBT?
NA: Am fost dat afară de la Universitatea de Stat din Moscova, unde doream să fac cercetare despre statutul legal al minorităților. Apoi am făcut cercetarea singur și am publicat primele două cărți despre acest subiect în Rusia. Fiind interesat de schimbare, am creat GayRussia pe modelul OutRage! și cel al lui Harvey Milk. Sunt de părere că nimic nu se va schimba dacă nu începi de azi. Nu vom avea o lege pentru căsătorii gay azi, deci trebuie să începem de azi. Nu existau șanse să ni se aprobe organizarea paradei gay în 2006, de aceea a trebuit să începem din 2006.
Tabu.ro: Åži cum se împacă activismul tău cu viața personală?
NA: Trăiesc pentru asta și nu vorbesc de o slujbă plătită. Au existat persoane care au crezut, atunci când mi-am anunțat intenția în 2005 să organizez prima paradă gay la Moscova, că vorbesc despre un eveniment de PR de o zi. Au trecut 5 ani de atunci și tot asta mă preocupă. Au fost 5 ani în care nu au lipsit victoriile. În 2008, de exemplu, am înlăturat interdicția asupra persoanelor gay de a dona sânge. Este primul lucru pozitiv după decriminalizarea homosexualității în 1993.
Tabu.ro: Care este inamicul public numărul unu: cadrul legal sau toleranța socială?
NA: În mod suprinzător, cadrul legal există și nu este unul opresiv; avem o lege care permite organizarea de manifestații pașnice, doar că nu este aplicată. Tribunalele și oficialii ruși nu vor să ne acorde acest drept garantat de lege. Iar toleranța socială este relativă, ce ați vrea să gândească oamenii atunci când nu-i aud pe politicieni vorbind decât despre faptul că persoanele gay sunt rele și că trebuie dezbinată orice organizație? Așadar, important este să obținem aprobarea unui tribunal, iar cum acest lucru este imposibil în Rusia, vom pleda la Curtea Europeană a Drepturilor Omului.
Tabu.ro: Care este pronosticul tău despre schimbările care vor avea loc în Rusia?
NA: Probabil, dacă primarul Moscovei va aproba o paradă gay la Moscova și vom arăta că nu e vorba de un carnaval obscen așa cum pretind mulți homofobi, atunci o să fim pe calea cea bună și persoanele LGBT se vor bucura de mai multă acceptare și toleranță în societate. E o luptă începută deja de 5 ani și rezultatele n-au întârziat să apară: paradele gay din ultimii 5 ani ne-au oferit o platformă uriașă și atenția media de care aveam nevoie să începem să scăpăm de stereotipuri.