1. Ce înseamnă pentru tine Ursul de Argint?
E un premiu foarte important mai ales din partea că vine din partea lui Werner Herzog, un mare regizor pe care îl admir mult. Acum, nu vreau să se creadă despre mine că nu apreciez acest premiu, din contră, dar cred că mai importantă va fi reacția publicului decât cea a criticilor. E mai important pentru mine când filmul se întâlnește cu publicul. Nu cred că e un film mai bun sau mai prost decât alte filme care au luat premii importante la festivaluri, dar cred că are ingredientele necesare pentru a atrage în săli publicul tânăr, care merge la mall. Eu cred că o să fie un success, nu unul comparabil cu cel al filmelor de boxoffice, dar va fi un success. E bine povestit, are emoție, acțiune, o poveste de dragoste și e dramatic. Românilor le place dramatismul. Când faci un film e ca și cum te duci cu găleata la fântână. Important e să te întorci cu ea plină acasă, să nu fie fisurată, iar cu filmul ăsta noi am umplut găleata.
2. Când visai să iei un premiu la ce premiu te gandeai?
Fiecare festival are un fel de specific. Cannes e mai artistic și mai subțire. Veneția e mai experimental, mai aproape de filmele asiatice. Berlinul e mai politic și mai social. Când lucram la scenariu, știam că festivalurile sunt prima poartă spre succes și ne-am gândit chiar la Berlin pentru că filmul are componentele pentru a fi un success la festivalul ăsta.
3. Cât din discursurile planificate s-a regăsit în discursul de pe scena?
Când am luat primul premiu, am reușit să mulțumesc celor care m-au ajutat, celor cu care am lucrat și în primul rând am dedicate premiul băieților din penitenciare, dar la al doilea, de emoție, n-am mai reușit să spun decât că îi las pe protagonoști să vorbească.
4. Ce proiecte ai acum?
El rumano(românul), e un thriller. Povestea unui ucigaș plătit. Am scris scenariul împreună cu Cătălin Mitulescu și am prezentat proiectul atât la piața de coproducție din Rotterdam, cât și la ea atașată pe lângă Festivalul de Film de la Berlin. Așadar căutăm coproducători. Filmările se vor face în România și în Spania.
5. Cand va ajunge filmul pe marile ecrane?
26 martie va fi premiera în București.
6. Ce subiect ți-ar plăcea cel mai mult să abordezi într-unul din viitoarele filme regizate de tine?
Aș vrea să fac o poveste de dragoste. Am deja idea. Nu va fi o comedie romantică, ci o poveste de dragoste în cel mai classic sens. E vorba despre doi oameni din medii total diferite, a căror iubire este imposibilă, iar personajele, ca factură, vor fi oarecum contradictorii.
7. Dacă ar fi să faci un film 3D în românește care crezi că ar fi subiectul poveștii?
Nu aș face niciodata film 3D, deși asta e direcția în care se îndreaptă acum cinematografia. Nu sunt împotriva acestui gen de filme, dar cred ca în momentul ăsta cinematograful ar trebui să fie un echilibru între artistic si comercial. Nu cred că eu aș putea să mă duc într-acolo, dar cred că ăsta e viitorul.
8. La petrecerile după marile festivaluri sau decernări de premii se fac foarte multe dealuri, ai primit vreo ofertă?
Asta e realitatea Americii, în Europa nu prea se întâmplă asta. C ear putea să mă ajute, dar nici de asta nu sunt sigur în Europa, ar fi un agent. Dar, la fel, și agentul ar fi de un mai mare ajutor în State. În Europa cel mai bine e să încerci să găsești coproducători la diverse piețe de producție, așa cum am făcut și noi pentru El Rumano.