În 2015, un psiholog italian și-a dat seama cum să inducă o stare de conștiință modificată fără medicamente, solicitând unui grup de 20 de voluntari să se așeze și să se holbeze unul în ochii celuilalt timp de 10 minute.
Nu numai că au trăit experienţe ciudate în afara corpului din cauza acestei cerinte aparent simple, dar au avut halucinaţii cu monştri, cu rudele lor şi cu propriul chip pe care începeau să îl vadă în locul chipului persoanei pe care o priveau în ochi.
Experimentul a fost condus de Giovanni Caputo, de la Universitatea din Urbino. Acesta le-a cerut voluntarilor să stea faţă în faţă, la o distanţă de 1 metru una de cealaltă, şi să se privească ochi în ochi pentru 10 minute. În urma acestei experienţe, starea de conştiinţă a tuturor participanţilor la studiu s-a alterat.
Lumina din sală era destul de puternică astfel încât participanţii să poată vedea cu uşurinţă trăsăturile feţei şi sufiecient de slabă astfel încât percepţia culorilor să le fie diminuată.
Un grup de control cu încă 20 de voluntari a fost rugat să stea și să privească timp de 10 minute într-o altă cameră slab luminată în perechi, dar scaunele lor erau îndreptate spre un perete gol. Voluntarilor li s-a dezăluit foarte puțin scopul studiului, doar că aceasta are de a face cu o „experiență meditativă cu ochii deschiși”.
După ce s-au încheiat cele 10 minute, participanţii la studiu au fost rugaţi să răspundă unor chestionare. Una dintre întrebări se referea la „simptomele disociative”. Disocierea este un termen folosit în psihologie pentru a descrie o serie întreagă de experiențe psihologice care fac o persoană să se simtă detașată de mediul său imediat.
Simptome, cum ar fi pierderea memoriei, a vedea totul în culori denaturate sau a te simți ca lumea nu este reală pot fi provocate de abuzuri, traume, medicamente și alcool.
Privitul în ochii altei persoane, timp de 10 minute neîntrerupte, a avut un efect profund asupra percepției vizuale și a stării mentale a acestora, este concluzia la care a ajuns Caputo, potrivit Science Alert.
Studiul lui a fost publicat în revista Psychiatry Research.
Rezultatele au amintit de descoperirea lui Giovanni Caputo din 2010, când a efectuat un experiment similar cu 50 de voluntari care s-au pribit într-o oglindă timp de 10 minute. Lucrarea, intitulată Strange Face in the Mirror Illusion, relatează că, după mai puțin de un minut, voluntarii au început să vadă ceea ce Caputo descrie „iluzia cu chip ciudat”.
1 comentariu