Femeile care se expun substanțelor chimice din cosmetice și produse de uz casnic în timpul sarcinii ar putea pune în pericol sănătatea copiilor mai târziu în viață. Mai precis, cei mici au un risc mai mare de a suferi de boli ale plămânilor, potrivit unui nou studiu publicat în revista The Lancet.
Cercetătorii de la Institutul Global pentru Sănătate din Spania (ISGlobal) au analizat datele de la 1033 de perechi mamă – copil și au descoperit că bebelușii expuși în uter la trei tipuri de substanțe chimice – parabeni, ftalați și substanțe perfluoroalchilate (PFAS) – au funcția pulmonară scăzută la 6 și 12 ani.
PFAS se găsesc în multe produse de uz casnic și în ambalajele produselor alimentare, cum ar fi vasele de gătit neaderente sau rezistent la vopsea. PFAS pot fi absorbite de organism prin alimente sau apă și apoi poate fi transmis bebelușului din uter prin placentă.
Echipa de cercetărori a evaluat date de la mame și copii din Franța, Grecia, Lituania, Norvegia, Spania și Marea Britanie. Experții au măsurat 85 de expuneri în timpul sarcinii și 125 în timpul copilăriei, ținând cont de factorii externi, interni, chimici și de stilul de viață. Funcția pulmonară a fost măsurată prin spirometrie la copii cu vârste cuprinse între 6 și 12 ani.
„Măsurile preventive de reducere a expunerii la substanțele chimice identificate, inclusiv o reglementare mai strictă și etichetarea produselor de consum pentru o mai bună informare a publicului, ar putea contribui la prevenirea afectării funcției pulmonare în copilărie”, a spus Martine Vrijheid, unul din autorii studiului.
Reducerea expunerii la aceste substanțe chimice prezente chiar și în produsele cosmetice ar putea ajuta la prevenirea dezvoltării bolilor pulmonare cronice.