Amnesty spune că rețeaua de social media trebuie să facă mai mult pentru a sprijini utilizatorii care raportează hărțuirea.
Agenția pentru apărarea drepturilor omului au cerut acțiuni după ce un sondaj a arătat că mai mult de jumătate din rapoartele pe care femeile le depun pentru a semnala hărțuirea pe Facebook rămân fără nicio acțiune din partea companiei de social media.
Sondajul Survival, comandat de grupul de campanie feministă Level Up, a constatat că 29% din cele 1.000 de femei care au participat au fost hărțuite pe Facebook. Un purtător de cuvânt al Amnesty International a declarat că constatările “extrem de îngrijorătoare” indicau o “nouă frontieră a încălcărilor drepturilor omului”: “Din când în când auzim companiile de rețele sociale făcând promisiuni că vor face ceva în privința asta, eforturile lor însă nu au fost destule. Femeile se simt încă nesigure să comunice online din cauza fricii de abuz “.
Foarte multe femei au raportat că le-au fost trimise mesaje ofensatoare, grafice sau insultătoare; cu numeroase fotografii private postate fără consimțământul lor și primind mesaje amenințătoare în mod repetate, mesaje care le-au făcut să se teamă pentru siguranța lor. Cincizeci și doi la sută dintre plângerile lor au fost ignorate sau au primit drept răspuns că utilizatorii agresivi nu ar fi încălcat regulamentele.
Cincizeci și patru la sută dintre cei chestionați au spus că nu au încredere în capacitatea Facebook de a face față hărțuirii într-un mod corespunzător iar 72% au declarat că e nevoie de mai mulți moderatori pentru a face față plângerilor.
Rezultatele au fost deosebit de revoltătoare în cazul femeilor tinere și femeilor de culoare. Cincizeci și șase la sută din femeile cu vârsta sub 25 de ani și 40% dintre femeile de culoare și aparținând minorităților au declarat că au fost hărțuite cel puțin o dată pe Facebook.