Este o premieră în mai exact 216 ani: catedrala Notre Dame din Paris, în vârstă de 800 de ani, a rămas cufundată în linişte în Ajunul Crăciunului și în ziua de Crăciun. Nu s-a celebrat Liturghia de Crăciun, ce aduna mii de enoriași. Totodată, nu a fost planificată vreo ceremonie nici în faţa catedralei, spaţiu ce este de altfel blocat de amplul şantier necesar pentru refacerea catedralei afectate de un puternic incendiu izbucnit pe 15 aprilie.
În schimb, enoriașii s-au adunat la biserica romano-catolică Saint-Germain l’Auxerrois, situată la câteva străzi de Notre Dame, unde slujba a fost oficiată de rectorul catedralei Patrick Chauvet. „Nu este același sentiment, dar este totuși o masă de Crăciun”, a spus Juliette, o adolescentă în vârstă de 16 ani, care a călătorit de la Aix-en-Provence împreună cu familia sa. „Nu va exista un gând pentru Notre Dame în această seară, este sigur.” „Plângem de pe 15 aprilie și astăzi chiar mai mult”, a spus Danielle, o pariziancă, care a participat la masa de Crăciun de anul trecut.
Între timp, rectorul catedralei a spus că bătrâna catedrală este încă atât de fragilă, încât există o șansă de 50% să nu fie salvată în întregime, deoarece schela instalată înainte de incendiul din acest an amenință bolțile.
Monseniorul Patrick Chauvet a spus că este posibil ca lucrările de restaurare să nu înceapă înainte de 2021 și a susținut că este dureros pentru el să nu oficieze Liturghia de Crăciun în interiorul catedralei. „Astăzi nu este în afara oricărui pericol”, a declarat el pentru Associated Press, la masa organizată în Ajun. „Va fi în afara oricărui pericol când vom scoate schela rămasă.” În incendiu schelele s-au deformat şi se pot prăbuşi oricând peste pereţii deja fragilizaţi de incendiu. Operaţiunea este foarte delicată – schelele ameninţă să se prăbuşească peste clădire astfel că demontarea lor va lua ceva timp. Operaţiunea este prevăzută să începă în luna februarie şi se va întinde pe mai multe luni.
Catedrala care datează din secolul al XII-lea se afla în renovare la momentul izbucnirii incendiului, care i-a distrus acoperișul și din cauza căruia s-a prăbușit turla. Lăcașul de cult a rămas deschis de Crăciun timp de două secole – inclusiv în timpul ocupației naziste în cel de-al Doilea Război Mondial – fiind forțat să se închidă doar în perioada revoluționară anti-catolică la sfârșitul secolului XVIII și începutul secolului XIX.
1 comentariu