Tabu
HEALTHSlider

Femeile care au născut prin cezariană, sfătuite să adopte aceeași metodă și la viitoarele nașteri

Femeile care încearcă să nască natural după ce au făcut anterior o cezariană au un risc mai mare de complicații grave, au avertizat oamenii de știință care au analizat 74.000 de nașteri, mai mult de jumătate prin cezariană. Cercetătorii spun că mamele sunt mai în siguranță dacă aleg tot cezariana.

Rezultatele au arătat că cele care au planificat o naștere vaginală pentru următorul copil aveau șanse mai mari de a avea nevoie de o transfuzie de sânge sau de a fi afectate de septicemie. De asemenea, ar avea de până la 7 ori mai multe șanse să sufere o ruptură de uter, ceea ce ar putea provoca decesul ei sau al nou-născutului.

Experții au examinat peste 74.000 de nașteri din Scoția între 2002 și 2015. Un total de 45.579 de copii au fost născuți prin cezariană și 28.464 pe cale vaginală. Aproximativ 1,8% dintre femeile care au încercat să nască natural au prezentat complicații grave, conform concluziilor publicate în revista PLOS Medicine. 0,8% dintre cele care au optat tot pentru cezariană au avut probleme grave de sănătate la naștere. Șansele de ruptură a uterului au fost de șapte ori mai mari, 0,24%, comparativ cu 0,04%.

Mai mult, bebelușii născuți natural, după o cezariană, au avut mai multe probleme, 7,99% dintre aceștia având nevoie după naștere de un medicament sau de aparate care să ii ajute să respire, comparativ cu 6,37% dintre cei născuți prin cezariană repetată. Numărul cazurilor de deces în cazul unei nașteri naturale după o cezariană au fost extrem de scăzute, adică numai 20 din numărul total de 28.499 de nașteri.

De asemenea, complicațiile care afectează mama au fost rare. Ruperea uterului, una dintre cele mai frecvente îngrijorări în cazul femeilor care au făcut cezariană iar apoi au optat pentru o naștere naturală, a reprezentat un caz la 500.

În cazul mamelor, au urmărit mai multe posibilități: ruperea uterului, care poate provoca pierderi de sânge majore, fiind periculoasă atât pentru mamă, cât și pentru copil;nevoia unei transfuzii de sânge; sepsis post-naștere (infecție); leziuni chirurgicale la nivelul vaginului sau sistemului urinar.

În cazul copiilor, au urmărit: nașterea unui făt mort sau decesul în timpul nașterii; admiterea într-o unitate de îngrijire specială neonatala;nevoia de resuscitare; scor Apgar sub 7 la cinci minute după naștere. Pentru a avea rezultate corecte, au luat în calcul mai mulţi factori, precum vârstă mamei, indicele de masă corporală, fumatul, câte nașteri anterioare prin cezariană sau naturale a avut mama și durata de timp dintre sarcini.

Femeile care au născut natural au avut mai multe șanse să alăpteze și au stat mai puțin în spital, comparativ cu cele care au optat pentru cezariană.

ARTICOLE SIMILARE

„Voi fi acolo în 5 minute”: ce spune această mică minciună despre noi

Andreea Damian

Candice Swanepoel, prima fotografie după naștere i-a adus multe critici

Andreea Damian

Alimentație | Iată cum să calculezi porțiile ideale cu mâinile

Andreea Damian

Motivul pentru care se poartă acest piercing în ureche te va pune pe gânduri

Andreea Damian

Andreea Bălan și George Burcea, din nou împreună. Cum au fost surprinși cei doi foști soți

Andreea Damian

Emotiile sau cum oscilam intre pozitiv si negativ

realitatea

Scrie un comentariu