Femeile care se trezesc devreme dimineața sunt mai puțin susceptibile de a suferi de depresie și alte tipuri de tulburări mintale. La această concluzie au ajuns cercetătorii de la Universitatea din Colorado, Massachusetts Institute of Technology, Universitatea Harvard și cea din Viena care au studiat un grup de 32.000 de femei și au analizat ritmul lor circadian. Rezultatele cercetării au fost publicate în Journal of Psychiatric Research.
Oamenii de știință au vrut să vadă dacă ceasul biologic al femeilor este legat de riscul apariției depresiei. Aceștia au invitat 32.000 de femei de aproximativ 55 de ani, dintre care niciuna nu s-a luptat cu depresia în trecut, să experimenteze diferite situații. Starea lor și ritmul circadian au fost analizate pe parcursul a 9 ani. Din păcate, unele au dezvoltat depresie sau alte tipuri de boli mintale.
Femeile au fost împărțite în mai multe grupuri. Într-un grup, unele dintre ele au fost „bufnițe” (care funcționau în principal noaptea și se trezeau târziu). Potrivit specialiștilor, cele care s-au trezit încă de la primele ore ale zilei au fost mai puțin sensibile la depresie. Toate din cauza posibilității unei expuneri mai mari la lumina naturală, care asigură o mai bună stare de sănătate mintală.
Cercetătorii susțin că „ciocârliile” – persoanele care se trezesc mai devreme – au până la 27% mai puține riscuri de a dezvolta tulburări psihice, inclusiv depresie.
Dar există și reversul monedei. Cercetătorii avertizează că persoanele care se trezesc devreme şi sunt mai active în primele ore ale dimineţii prezintă o predispoziţie mai mare de a-şi înşela partenerii de viaţă şi de a adopta comportamente „mai puţin morale” după lăsarea serii.