Tabu
HEALTH

FEMEILE POT RĂMÂNE ÎNSĂRCINATE ȘI DUPĂ CE ȘI-AU LEGAT TROMPELE UTERINE

Legarea trompelor uterine nu garantează că nu vei rămâne însărcinată. Cercetătorii din California au făcut descoperirea surprinzătoare că rata de sarcină neplanificată după sterilizarea tubară în Statele Unite era încă între 2,9 și 5,2%.

Interesul și cererea pentru sterilizarea tubară au crescut vertiginos după ce Curtea Supremă a Statelor Unite a anulat Roe V. Wade, care protejase dreptul femeilor la avort la nivel național. Înlăturarea dreptului constituțional federal la avort a însemnat că decizia aparține statului de reședință al femeii. Mai multe state au interzis sau au impus restricții severe asupra avorturilor, scrie studyfinds.org.

„De la decizia Dobbs’, mult mai mulți oameni sunt îngrijorați de modul în care sarcina le poate afecta sănătatea și viața de familie”, spune Eleanor Bimla Schwarz, MD, șeful Diviziei de Medicină Internă Generală a Universității din California San Francisco la Zuckerberg San Francisco General, într-un comunicat de presă. „Acest lucru este valabil mai ales pentru pacienții cu afecțiuni medicale precum diabetul și hipertensiunea arterială care pot complica sarcina”.

Aproximativ 65% dintre femeile cu vârste cuprinse între 15 și 49 de ani folosesc metode contraceptive. Legarea trompelor este adesea considerată o cale mai extremă pentru contracepție. Această intervenție chirurgicală abdominală implică clamparea, tăierea sau îndepărtarea trompelor uterine, deoarece este considerată o soluție „permanentă” pentru prevenirea sarcinii. Peste 21% dintre femeile cu vârste cuprinse între 30 și 39 de ani și 39% dintre femeile de peste 40 de ani aleg să își lege trompele. Este o decizie adesea luată în rândul persoanelor cu venituri mici și care au afecțiuni medicale cronice.

Deși ligatura tubară nu este o soluție permanentă pentru a pune capăt fertilității, aceasta a părut întotdeauna să fie cea mai bună opțiune. Studiile anterioare au estimat anterior că mai puțin de 1% dintre femei rămân însărcinate după sterilizare. Studiul actual, publicat în NEJM Evidence, constată că ratele sunt mult mai mari și mai semnificative decât dacă femeile ar alege o altă opțiune contraceptivă.

„Persoanele care utilizează un implant de braț contraceptiv sau un DIU sunt mai puțin susceptibile de a rămâne însărcinate decât cele care au trompele legate”, explică Schwarz.

Autorii studiului au examinat patru runde independente ale anchetei naționale privind creșterea familială din 2002 până în 2015. Datele au inclus 31.000 de femei, dintre care 4.184 aveau trompele legate. După primul an de sterilizare tubară la femeile care și-au legat trompele între 2013 și 2015, șansele de sarcină erau de 2,9%. Șansele de sarcină creșteau cu cât persoanele erau mai tinere la momentul intervenției chirurgicale.

Sursa: Tabu.RO

ARTICOLE SIMILARE

STUDIU: S-a inventat leacul pentru alergia la arahide

Andreea Damian

Imunitate: de ce nutrienți avem nevoie și în ce alimente îi putem găsi?

Andreea Damian

Plimbarea în oraș, la fel de benefică precum plimbarea în natură?

Andreea Damian

Simptomele „ceții” din creier pe care le au unii pacienți de COVID-19

Andreea Damian

Un copil moare de pneumonie la fiecare 39 de secunde

Andreea Damian

Cum recunoști un preinfarct (P)

Andreea Damian

Scrie un comentariu