Meteorologii au anunțat că, în România, urmează 4 zile de caniculă, iar temperaturile vor ajunge chiar și la 40 de grade Celsius. Vestul Europei este afectat deja de câteva zile de un val de căldură fără precedent.
În aceste condiții, foarte mulți europeni sunt disperați să-și păstreze casele răcoroase, astfel că revine în actualitate un vechi subiect de dezbatere: cum e mai bine, cu ferestre închise sau deschise pe timp de caniculă? Și ce facem cu draperiile?
Pe măsură ce casele noastre devin din ce în ce mai încinse și mai sufocante, tentația este să deschidem o fereastră, însă dr. Andrew Shea, lector în fizica clădirilor din cadrul Departamentului de arhitectură și inginerie civilă al Universității din Bath spune că este o greșeală, relatează The Guardian.
„Dacă este mai rece înăuntru decât afară, ar trebui să ții ferestrele închise”, spune el. Deși primul gând este că o fereastră larg deschisă ar putea aduce în interior o adiere plăcută, de fapt în casă va intra doar aer cald, iar spațiul de locuit va fi și mai fierbinte. „Dacă aveți o zonă umbrită în spatele casei, spre exemplu, este posibil să puteți deschide o fereastră acolo, dar, în general, nu este recomandat să deschideți ferestrele”, a mai spus dr. Andrew Shea.
Dr. Ana Souto, lector la școala de arhitectură de la Universitatea Nottingham Trent, spune că adevărata ei expertiză în ceea ce privește păstrarea unui interior răcoros provine din faptul că este, la origine, spaniolă. „Închide totul”, spune ea. „Puteți deschide ferestrele seara târziu și dimineața devreme, până la ora 9:00, când este răcoare”.
Dr. Shea spune, de asemenea, că ferestrele pot fi deschise doar peste noapte. Amin Al-Habaibeh, profesor tot la Universitatea Nottingham Trent spune că draperiile blochează radiațiile solare, deci, este necesar ca și acestea să fie trase pe timp de caniculă.
Dar el spune că locația ferestrelor poate avea, de asemenea, un impact. „Uneori, la ferestrele orientate spre sud, închiderea lor și tragerea draperiilor pot crea un efect de seră, iar asta poate deveni o altă sursă de căldură. În acest scenariu, deschiderea unei ferestre poate ajuta la reducerea căldurii pe partea de sud.”
Unii oameni cred că dacă deschid fereastră și pun un prosop ud în fața fluxului de aer ajută. Dr. Shea rămâne sceptic. „Ar putea funcționa în principiu, dar nu aș face asta în condiții meteorologice extreme, cum avem acum. Evaporarea apei reduce ceva căldură din aer, dar gradul de răcire nu este suficient pentru a face diferența. Dacă o casă a atins deja temperaturi insuportabile, atunci ar putea fi o ultimă soluție. Dar e mult mai bine să ții aerul cald afară.”