Ultimele studii în “domeniul” fericirii arată că aceasta începe să scadă în ultima parte a celui de-al treilea deceniu de viaţă, revine uşor, uşor, după vâsta de 45 de ani şi ajunge la o cotă ridicată după 65 de ani. Concluziile au apărut în urma unui studiu care încearcă să evidenţieze gradul de mulţumire de sine.
Această fluctuaţie a fericirii apare pentru că tinerii se simt lipsiţi de griji şi încrezători în viitor, iar cei trecuţi de 50 de ani îşi cam rezolvă problemele şi ajung să îşi dea seama cam ce înseamnă viaţa lor. În perioada intermediară acestor vâste, oamenii se simt pur şi simplu copleşiţi de griji şi sarcinile pe care trebuie să le rezolve. Cele mai des întâlnite cauze ale scăderii cotei de fericire în această perioadă sunt şomajul, creşterea unuia sau mai multor copii şi trecerea în nefiinţă a unui membru al familiei.
Deşi fericirea se întoarce odată cu înaintarea în vârstă, oamenii nu mai recapă şi spiritul tinereţii, ci învaţă cum să fie mulţumiţi cu ceea ce au. Între noi fie vorba, sper să fie aşa.
Autorul studiului a declarat: “Această formă de U a evoluţiei fericirii nu înseamnă că persoanele de 65 de ani preferă această vârstă celei de 25 de ani. Atât cei de 25 de ani, cât şi cei de 65 sunt de părere că la 25 de ani e mult mai bine. Diferenţa în cazul oamenilor de 65 de ani este că ei au învăţat să fie mulţumiţi cu ce le-a oferit viaţa!”. El a mai adăugat că acest fenomen de scădere a gradului de fericire există în toată lumea, indiferent de condiţii, nu doar în ţările dezvoltate.
Un alt studiu efectuat în acest sens de un profesor de la University College London, arată că oamenii încep să fie mai optimişti după 40 de ani şi că fericirea maximă apare undeva pe la 70 sau 85 de ani, creşterea ei fiind garduală până la această vârstă. Declaraţiile lui sunt susţinute de un studiu efectuat în Statele Unite ale Americii pe 341.000 de persoane, al cărui raport evidenţiază cu exactitate concluziile profesorului londonez.
Sfaturile specialiştilor pentru a evita o cădere bruscă a moralului după 30 de ani ar fi cele pe care le cunoaştem deja: să ne concentrăm pe ceea ce ne place şi să scoatem din viaţa noastră ceea ce nu ne place.
Sursa: telegraph.co.uk
2 comentarii