Tehnologiile de reproducere sunt în fiecare an în fruntea inovației și promit să redefinească domeniul tratamentului fertilității. Cele mai recente evoluții se concentrează pe îmbunătățirea ratelor de succes pentru persoanele care vor să facă tratamente de fertilitate.
Tehnologiile de reproducere includ metode care vizează creșterea probabilității de fertilizare și includ de exemplu:
- fertilizarea în vitro (FIV)
- donarea de spermă
- inseminarea artificială (IA)
- injectarea intracitoplasmatică a spermatozoizilor în ovul (ICSI)
- selecția morfologică cu mult mai mare precizie a spermatozoizilor pentru injectarea în ovule (IMSI)
- PICSI care este o selecție fiziologică de spermatozoizi pentru ICSI.
Conform experților, fertilizarea în vitro este cea mai comună formă de tehnologie avansată de reproducere asistată, utilizată în tratamentul femeilor cu dificultăți în concepție. FIV reprezintă acum 1,6% din totalul născuților din SUA și 4,5% din totalul născuților din Europa, arată datele statistice.
FIV se aplică în multe țări ale lumii, în tratamentul infertilității ce apare din cauza unor factori, precum: endometrioza, calitatea proastă a spermei, infertilitatea inexplicabilă, etc.
Statisticile arată că aproximativ 25-35% dintre femeile infertile au o boală inflamatorie, boală tuboperitoneală. Multe femei au consecințe ale infecțiilor cu Chlamydia trachomatis, anumite infecții bacteriene care produc ocluzie tubară, aderențe peritubulare și care ar putea afecta și fertilizarea în vitro.
O altă boală inflamatorie este endometrioza care apare în mod frecvent la femeile cu infertilitate. Această boală inflamatorie cronică se caracterizează prin prezența țesutului endometrial în afara cavității uterine. Aderențele pelvine, foliculogeneza perturbată, inflamația intraperitoneală cronică și scăderea implantării embrionare sunt o serie de probleme importante care apar la persoanele diagnosticate cu endometrioză și pot afecta fertilitatea.
Vârsta unei femei joacă un rol important în conceperea unui copil. După cum bine se știe funcția de reproducere a unei femei scade lent odată cu vârsta, ea regresează îndeosebi după vârsta de 35 de ani.
O altă cauză importantă a infertilității la cupluri este calitatea proastă a spermei. Medicii menționează mai multe probleme, care pot fi tratate la aproximativ 50% dintre bărbați și anume:
- scăderea numărului de spermatozoizi
- morfologia spermatozoizilor
- motilitatea spermatozoizilor.
Fertilizarea în vitro crește cu mult șansa unei femei de a avea o sarcină
FIV sau fertilizarea în vitro este procesul de fertilizare a ovulelor cu spermatozoizii în afara corpului. Aceștia cresc și se divid timp de câteva zile într-un laborator, apoi are loc transferul ovului fertilizat, sub formă de blastocist, în uter.
Această metodă este foarte apreciată în prezent. Ea este utilizată pe scară largă și disponibilă pentru aproape fiecare cuplu căsătorit. Metoda FIV a devenit foarte populară, deoarece a ajutat milioane de cupluri din întreaga lume care a întâmpinat probleme în a concepe un copil.
Tehnicile FIV sunt îmbunătățite în fiecare an și astfel ratele de succes sunt din ce în ce mai mari. FIV oferă o șansă cuplurilor de a lupta cu infertilitatea, chiar dacă femeile au vârsta peste 40 de ani. Prin FIV, ovarele sunt stimulate în mod controlat și astfel pot fi dezvoltați un număr de foliculi. Din ei se vor extrage ovocite care vor fi fertilizate cu spermatozoizi în condiții speciale de laborator. Embrionii în curs de dezvoltare vor fi monitorizați cu atenție, apoi vor fi selectați cei mai buni și transferați în uterul femeii, spre implantare.
Rata de succes FIV depinde în special de rezerva ovariană și de vârsta femeii. Pe măsură ce femeile îmbătrânesc, scade și rata sarcinii. În cazul tratamentului FIV, cele mai mari rate de succes apar la femeile cu vârsta sub 35 de ani. În cazul femeilor cu vârsta peste 35 de ani pot fi necesare mai multe cicluri FIV.
Această practică de reproducere asistată este realizată la clinica FIV București și ajută și femeile care vor să-și păstreze fertilitatea. De exemplu, femeile care au anumite boli (cum este cancerul) pot avea nevoie de tratamente speciale (chimioterapie) care pot afecta foarte mult funcția ovariană. Ele pot crioconserva ovocite sau embrioni înainte de tratamentele bolilor, în scopul de a le utiliza mai târziu, la un moment dat, în viitor. Crioconservarea ovocitelor se face pentru acele femei care doresc să întârzie nașterea.
De asemenea și inseminarea intrauterină poate crește ratele de sarcină, mai ales la cuplurile la care bărbatul are un număr redus de spermatozoizi.
Sursa: Tabu.RO