Festivalul Internațional de Animație Anim’est va continua și anul acesta secțiunea competitivă inaugurată ediția trecută, cu cele cinci categorii: lungmetraj, scurtmetraj, videoclipuri și spoturi publicitare, scurtmetraje românești și scurtmetraje studențești. Noutatea este că anul acesta, nu două, ci trei jurii vor decide câștigătorii din cele cinci categorii.
Primul juriu internațional, care va decide filmele câștigătoare de la categoriile de lungmetraj și scurtmetraj, este fomat din:
Francis Gavelle (Franța), critic de cinema, membru al comisiei de selecție de scurtmetraje din cadrul “Semaine de la Critique du Festival de Cannes”, membru al comisiei de scurt metraje a premiilor César.
Juan Pablo Zaramella (Argentina), regizor independent de filme de animație, realizatorul unor scurtmetraje premiate la festivaluri din lumea întreagă, dintre care “Călătorie pe Marte” (peste 50 de premii) și “Lapsus” (2007) – Premiul Publicului la ediția Anim’est 07.
Matei Branea (Romania), animator, ilustrator și autor de benzi desenate. A lucrat și în televiziune, unde cel mai important proiect a fost “Planeta Moldova”.
Al doilea juriu internațional, care va decide filmele câștigătoare de la categoriile de scurtmetraje românești și scurtmetraje studențești, este format din:
Gitanjali Rao (India), regizor de filme de animație, producător, autoarea primului film animat indian selecționat la Festivalul de la Cannes, “Printed Rainbow”. Același film a obținut și Trofeul Anim’est la cea de-a doua ediție a Festivalului.
Igor Prassel (Slovenia), jurnalist independent, fondatorul și directorul Festivalului Internațional Animateka.
Viorica Bucur (Romania), critic de film, realizator și producator TV, profesor la UNATC "I.L. Caragiale" București.
Al treilea juriu, care va decide câstigătorul de la categoria de videoclipuri și spoturi publicitare, este fomat din:
Vasile Alboiu aka Black Moon, art director și creative director la Ogilvy România, regizor și animator în proiecte de producție publicitară, scurtmetraje și și grafică pentru emisiuni de televiziune. Colaborează cu muzicianul și sunetistul român Yvat, combinând animația stop motion cu muzica experimentală.
Cristian Åžtefănescu aka Electric Brother, compozitor, muzician, DJ, producător de reclame și multimedia, realizator radio (“Retroelectro”), membru al trupelor NSK si Aievea. A realizat coloana sonoră pentru spectacole de teatru și filme (“Furia”, “Hârtia va fi albastră”, “911”, “Histories 2”).
Mihai Dobre aka DJ Haute Culture, membru fondator Åžuie Paparude, producător TV. Pentru prima dată până acum, programul competitiv se anunță a fi chiar mai efervescent decât cel din afara Competiției, care prin tradiție include cele mai interesante și premiate lungmetraje și scurtmetraje internaționale din ultimii doi ani.
Lista completă a filmelor din Competiție o puteți găsi aici.
CITESTE SI John Dilworth și Bill Plympton la Anim’Est