Nu au aceleași proprietăți, dar sunt complementare. Indiferent dacă sunt solubile sau insolubile, fibrele sunt aliații sănătății.
Pentru un intestin sănătos, se recomandă consumul a 30g de fibre pe zi. Conform diferitelor studii, consumăm doar aproximativ jumătate din această cantitate. Aceste fibre se găsesc în alimentele de origine vegetală: fructe, legume, cereale și leguminoase. Există două feluri, solubile și insolubile, care coexistă foarte des. Un exemplu: legumele uscate (linte, fasole albă, fasole roșie, fasole, etc.) au un echilibru bun între fibre solubile / fibre insolubile. Acesta este și unul dintre motivele pentru care experții în sănătate ne sfătuiesc să le consumpm alternativ. În caz contrar, acestea nu joacă același rol în tractul digestiv. Ambele sunt foarte utile și sunt foarte complementare.
Fibre solubile: aliați în slăbit
Fibrele solubile (pectine, glucani, gume, alginate, inulină) au particularitatea de a forma un fel de gel vâscos în tractul digestiv unde se leagă de grăsimi. Acestea reduc astfel absorbția colesterolului și a grăsimilor și încetinesc digestia glucidelor (zaharurilor), ceea ce încetinește creșterea glicemiei (nivelul zahărului din sânge). Apoi scad indicele glicemic și ține sub control cererea prea mare de insulină implicată în creșterea în greutate și diabetul de tip 2. Un alt avantaj: prelungesc senzația de sațietate. Și au, de asemenea, o acțiune prebiotică prin hrănirea bacteriilor microbiotei intestinale. Fibrele solubile sunt în general mai bine digerate decât fibrele insolubile.
Surse
Cereale: ovăz, secară, hrișcă, orz.
Legume: praz, spanac, fasole verde, vinete, morcovi, dovlecei, sparanghel, dovlecei.
Fructe: portocale, grapefruit, piersici, mere, prune, gutui, căpșuni, prune uscate.
Fibrele insolubile: prieteni ai tranzitului digestiv
Fibrele insolubile (lignină, celuloză, hemiceluloză) fixează apa în tractul digestiv și se umflă. Acestea cresc astfel volumul bolului alimentar și facilitează tranzitul intestinal. Un aliat în caz de constipație. De asemenea, provoacă o senzație de sațietate. Dar sunt mai puțin tolerate de persoanele cu intestine fragile: pot provoca gaze și balonări.
Surse
Legume: varza de Bruxelles, varză, fasole verde, spanac, mazăre.
Fructe: mere, pere, curmale, zmeură, banane, căpșuni, rubarbă.
Leguminoase: linte, fasole roșie, năut.
Semințe de in și chia, migdale.