Tabu
CULTURESlider

Filmul pentru copii Abominable stârnește o furtună geopolitică

Malaezia a decis să taie o scenă din animația Abominable înainte de a apărea în cinematografele din țară din cauza unei hărți. Este a treia țară din Asia de Sud-Est care se simte ofensată de o scenă din co-producția chineză.

Abominable este un film de aventură animat pe calculator din 2019, produs de DreamWorks Animation (SUA) și Pearl Studio (China). A fost scris și regizat de Jill Culton și co-regizat de Todd Wilderman și lansat pe 7 septembrie, în Canada.

Harta controversată arată linia de nouă puncte (nine-dash line), pe care China o folosește pentru a-și arăta revendicările în Marea Chinei de Sud.

Linia de nouă puncte se referă la linia de demarcație nedefinită asupra apelor, localizată vag, utilizată inițial de Republica China (1912–1949) și, ulterior, de guvernele Republicii Chineze (ROC), Taiwan și Republicii Populare Chineze (PRC). Zona contestată din Marea Chinei de Sud include Insulele Paracel, Insulele Spratly și diverse alte zone, inclusiv Insulele Pratas, Macclesfield Bank și Scarborough Shoal. Acolo, China și-a afirmat suveranitatea construind „un mare zid de nisip”.

Linia de nouă puncte

Părți din Marea Chinei de Sud și diferite grupuri insulare sunt revendicate și de alte cinci țări asiatice. Pentru unii harta poate părea doar un simplu fundal într-un film de animație, dar conflictul există, fiind considerat una dintre cele mai mari dispute teritoriale din lume. Vietnamul a retras deja filmul din cinematografe, în timp ce politicienii filipinezi cer boicotarea DreamWorks.

Abominable este un film animat pentru copii care de fapt nu are nicio legătură cu Marea Chinei de Sud. Este vorba despre o fetiță din Shanghai, care găsește un yeti pe acoperișul casei sale, leagă o prietenie cu el și reușește să-l ducă înapoi pe Muntele Everest. Fetița pe nume Yi îi găsește monstrului o ascunzătoare. În acel șopron, există pe peret o hartă mare a Asiei de Est, cu imagini și note fixate pe ea. Și se vede Marea Chinei de Sud – cu o serie de linii care marchează ceea ce este cunoscut drept linia de nouă puncte.

Marea Chinei de Sud este o regiune importantă din punct de vedere strategic, bogată în resurse naturale și ape de pescuit, fiin situată între mai multe țări influente. China spune că a controlat întotdeauna o bucată mare din acest teritoriu. Linia de nouă puncte ocupă de departe cea mai mare porțiune – lăsând doar o mică fâșie de coastă fiecăruia dintre ceilalți reclamanți. China a emis această hartă în 1947. Vietnam deține, de asemenea, hărți istorice care arată revendicările sale, în timp ce Filipine invocă apropierea de unele dintre insule, care au fost populate de mult timp de filipinezi. Taiwan, Malaezia și Brunei insistă că unele părți ale mării le aparțin. Beijingul nu pretinde doar teritoriul: conduce patrulele navale în zonă și, de ani buni, construiește avanposturi militare pe insulele disputate.

ARTICOLE SIMILARE

Sărbătoritul zilei de 27 octombrie

realitatea

Machiajul, măștile personajului principal din Joker purtate de protestatarii din întreaga lume

Dora Constantinovici

Festivalul de Film de la Cannes va onora anul acesta un actor acuzat de violență domestică

Andreea Damian

Elena Gheorghe, sexy in stilul anilor ’60

Ştiaţi copiii-vedetă cărora faima le-a distrus viaţa?

realitatea

(Auto)ficțiuni ⎢ Muzeul Țăranului Român

Ciocîrlan

2 comentarii

Scrie un comentariu