Tabu
LIFESTYLESlider

Focile dotate cu antene au ajutat oamenii de ştiinţă să dezlege un mister în Antarctica

Oamenii de știință au descoperit de ce apar găuri uriașe în apele înghețate din Antarctica și asta datorită unor parteneri de lucru speciali. Experții au fost „asistați” de foci dotate cu antene radio.

În 2016 şi 2017, o gaură numită polinie s-a căscat în apele înghețate ale Mării Weddell din Antarctica. Aceasta a tot crescut, întinzându-se pe o suprafaţă care a ajuns la 298.100 de kilometri pătraţi. Deşi poliniile nu sunt tocmai neobişnuite, cercetătorii au vrut să ştie cum se formează şi de ce – mai ales că aveau în faţă o polinie de mari dimensiuni care a apărut pe neaşteptate. O echipă de la Universitatea din Washington a explorat gaura cu roboți, echipamente radio și foci cu antene lipite la cap. Rezultatele cercetării au fost publicate în revista Nature.

„Am crezut că această gaură uriaşă în apele îngheţate ale mării –numită polinie – e un fenomen rar, poate chiar unul care nici nu se mai produce. Însă ceea ce am văzut în 2016, respectiv 2017 ne-a obligat  să revenim asupra acestei idei”,  a spus autorul principal al studiului Ethan Campbell, potrivit CNN. „Observaţiile noastre ne arată că poliniile formate recent au apărut printr-o combinaţie de factori – stările oceanice neobişnuite şi seria de furtuni deosebit de puternice care s-au abătut asupra Marii Weddell cu forţa unor uragane”, a adăugat acesta.

Cercetătorii au descoperit că apariţia unei polinii are nevoie de un cumul perfect de factori „furtunoşi”. În zona unde s-a căscat gaura-gigant se află un munte subacvatic care, în condiţii de furtună puternică, creează un vârtej de apă ce amestecă apa, împingând la suprafaţă apele adânci, mai sărate. Odată ce acestea se răcesc sunt trase spre fundul oceanului, ceea ce împiedică refacerea stratului de gheaţă.

Focile sunt resurse importante pentru comunitatea ştiinţifică, întrucât modurile în care ele se mişcă pe mare reflectă ce se întâmplă într-un anumit mediu sau regiune. În plus, acestea nu par prea deranjate de echipamentele radio ataşate de capul lor.

ARTICOLE SIMILARE

Record fabulos: Etiopia a plantat peste 350 milioane de copaci într-o singură zi

Andreea Damian

Cum ține Dragoș Bucur sub control boala cu care a fost diagnosticat în urmă cu mai bine de 25 de ani

Andreea Damian

Două vedete, concediate de casa de discuri pentru că și-au făcut publică relația lor

Andreea Damian

GIGI GHINEA: Cum să te vindeci de nefericire

realitatea

Jonathan Van Ness devine „prima femeie ne-feminină” de pe coperta Cosmopolitan UK, după 35 de ani

realitatea

Cum se va schimba industria cazinourilor în următorii 20 de ani?

Tabu Tabu

1 comentariu

Scrie un comentariu