Tabu
FASHIONSlider

Fran Lebowitz ⎪ Stilul vestimentar ca oglindă a personalității

Afișul mini-seriei „Să zicem că e un oraș”, realizată de cineastul Martin Scorsese și difuzată pe platforma de streaming Netflix, o prezintă pe excentrica scriitoare și jurnalistă americană Fran Lebowitz îmbrăcată într-un costum masculin făcut pe comandă în atelierul unuia dintre cei mai celebri croitori englezi. 

În stilul ei

Difuzat din 8 ianuarie pe platforma Netflix, serialul documentar Să zicem că e un oraș seduce, în primul rând, prin umorul rafinat al protagonistei veșnic îndrăgostită și contrariată de New York, orașul în care a ales să locuiască încă din anii tinereții. 

Fran Lebowitz este o prolifică jurnalistă și scriitoare din spațiul american și, totodată, o foarte bună prietenă a regizorului Martin Scorsese, care i-a dedicat această serie savuroasă de numai opt episoade. 

Înainte de toate, ceea ce remarcăm la Lebowitz sunt ținutele ei impecabile, desprinse din universul modei anilor 1970. O uniformă care nu numai că i se potrivește de minune, ci este și o remarcabilă lecție de stil. O dovadă că îmbrăcămintea, atunci când oglindește personaliatea celui care o poartă, capătă un plus de autenticitate și organicitate.

Hainele lui Fran sunt în perfectă armonie atât cu felul ei de a fi, cât și cu activitățile sale cotidiene, iar faptul că dintr-o mulțime de new-yorkezi o poți repera cu mare ușurință dovedește cât de standardizate sunt gusturile și alegerile vestimentare ale contemporanilor săi. 

Botine de cowboy, blugi masculini de la Levi’s, o cămașă albă și un sacou, de obicei, bleumarin sunt singurele elementele care-i compun ținutele emblematice. 

Faimosul atelier londonez

Toate sacourile din garderoba lui Lebowitz sunt făcute pe comandă în atelierul de croitorie londonez Anderson & Sheppard, locul în care celebrități precum Fred Astaire, Cecil Beaton și Charlie Chaplin și-au comandat, de asemenea, haine. În prezent, de la atelierul din  Old Burlington Street se îmbracă și Prințul Charles. 

Lebowitz este nedespărțită de sacourile sale masculine și ușor supradimensionate create în atelierele Anderson & Sheppard, însă, pentru o bună bucată de vreme, scriitoarea s-a îmbrăcat de la Brooks Brothers, lucru pe care-l amintește și în serialul realizat de Scorsese. 

„Una dintre primele piese pe care mi-am făcut-o a fost un smoking, fiindcă, la vremea respectivă, dacă erai femeie și voiai să porți un costum black tie, era imposibil să-l găsești într-un magazin.”, a relatat Lebowitz, în luna noiembrie a anului trecut, pentru Financial Times. 

„Îmi amintesc despre croitorul John Hitchcock, care acum este la pensie, că era foarte atent să nu mă atingă deloc. Îi spuneam: «Domnule Hitchcock, trebuie să mă atingeți, dacă nu, n-o să-mi vină bine.» El ezita, dar sfârșea totuși prin a o face, totuși, cu mare prudență.”, a adăugat aceasta. 

În prezent, atelierele Anderson & Sheppard rămân dedicate exclusiv realizării de costume pentru persoanele de sex masculin, însă, din când în când, fac excepții pentru Fran Lebowitz sau chiar Kate Moss.  

ARTICOLE SIMILARE

Cine este și cu ce se ocupă fratele mai mare al lui Dani Oțil

Andreea Damian

Terapie naturală: cirirpitul păsărilor este cel mai bun antidot împotriva stresului

realitatea

Femeile însărcinate sau care alăptează “vând” mai multe haine

realitatea

Costumele din „Prietenii tăi (Friends)” vor fi scoase la licitație pentru o cauză LGBTQ

realitatea

10 piese vestimentare care nu trebuie să lipsească din garderoba unei femei

Andreea Damian

Whitney Houston: visez că diavolul vrea să mă prindă, dar știu că scap, nu mă va prinde niciodată

Dora Constantinovici

Scrie un comentariu