Gazele și particulele impregnante în haine, piele, păr, mobilă și alte suprafețe, mult după stingerea unei țigări, se numește fumat „la mâna a treia”. E vorba de fum pe care nu îl vezi, dar despre care nasul îți spune că există. Aceste toxine și particule se pot acumula în timp în mediul inconjurator și pot impune riscuri asupra sănătății tale, dar și a celorlalți.
Cercetătorii susțin că fumătorii „contaminează” astfel locurile publice prin eliberarea acestor substanțelor chimice periculoase aflate în hainele lor. În primul studiu de acest fel, citat de CNN, oamenii de știință au putut urmări cum s-au schimbat nivelurile de substanțe chimice într-un cinematograf atunci când au intrat fumători. Toxinele au crescut când în sală erau prezenți fumători. Participanții la cinema au fost expuși la echivalentul a până la 10 țigări „de fumat pasiv” în decurs de o oră.
Cercetătorii de la Universitatea Yale, New Haven, Connecticut, au declarat că, în ciuda reglementărilor care împiedică oamenii să fumeze în interior, „substanțele chimice periculoase provenite din fumul de țigară continuă să intre în interior”. Echipa de cercetători a descoperit o gamă variată de compuși care se regăsesc în fumul de tutun – precum benzenul și formaldehida – în sala de cinema. Creșterile au fost minore când rulau filmele clasificate cu G, dar publicul pentru filmele clasificate R – care tinde să fie alcătuit din adulți care ar putea fuma – a lansat mult mai mulți compuși în cinematograf.
Riscurile cele mai mari ale fumatului la „mâna a treia” se răsfrâng asupra copiilor și oamenilor cu probleme cardiace sau respiratorii sau cu sisteme imunitare slăbite. Un anumit număr de compuși toxici ai fumatului la mâna a treia, cum ar fi formaldehida, benzenul sau arsenicul, sunt eliberați și în cazul fumatului la prima mână sau la mâna a doua, însă cercetatorii au găsit compuși mult mai puternici în reziduurile de mâna a treia, care nu sunt toate detectate de nasul uman. Nicotina, ingredientul principal al fumului de țigară, poate intra în reacție cu gaze precum ozonul sau oxidul de azot și forma compuși cauzatori de cancer. Pe măsura ce fumul se învechește, concentrațiile acestor compuși cresc.