Persoanele care fumează pot avea un risc mai mare de a dezvolta depresie și schizofrenie, potrivit unui nou studiu.
O echipă de cercetători condusă de oameni de știință de la Universitatea din Bristol, Marea Britanie, au descoperit că fumatul poate avea un efect negativ asupra sănătății mintale. Cercetătorii au folosit date genetice pentru a înţelege mai bine relaţia dintre fumat şi anumite probleme de sănătate mintală, printre care depresia şi schizophrenia. Astfel că ei au stabilit că între fumat şi o serie de probleme de sănătate mintală există o corelaţie.
„Persoanele cu boli mintale sunt adesea trecute cu vederea în eforturile noastre de a reduce prevalenţa fumatului, ceea ce duce la inegalităţi de sănătate. Munca noastră arată că ar trebui să facem toate eforturile pentru a preveni iniţierea fumatului şi a încuraja renunţarea la fumat din cauza consecinţelor asupra sănătăţii mintale, precum şi asupra sănătăţii fizice”, explică dr. Robyn Wootton, autor principal al studiului.
Experții au studiat datele a 462.690 participanţi, dintre care 8% fumători activi şi 22% foşti fumători, folosind o abordare numită randomizare mendeliană. Aceasta implică identificarea variațiilor genetice asociate cu o trăsătură, cum ar fi depresia sau schizofrenia, și apoi testarea pentru acele variații împotriva unei expuneri, cum ar fi fumatul, într-un grup de subiecți.
Cercetătorii au identificat două forme de cauzalitate. Fumatul creşte riscul dezvoltării problemelor mintale şi, în al doilea rând, boli precum depresia sau schizofrenia contribuie la predispoziţia unei persoane de a fuma.
Aceeași echipă a descoperit că fumatul crește, de asemenea, riscul de tulburare bipolară, într-un alt studiu publicat în septembrie. Cercetătorii au recomandat spitalelor de psihiatrie să interzică fumatul pentru a evita efectele dăunătoare asupra sănătății mintale. Studiul complet a fost publicat miercuri în revista Psychology Medicine.
1 comentariu