“Latina clasica este o limba moarta, care nu se poate vorbi decat in scris. Dupa caderea Imperiului Roman, o parte din latina clasica defuncta a devenit bulgara”.
“Multimile de boieri exploatatori isi tineau banii numerar in pungi. Haiducii ii atacau si ii usurau de bani in toate baladele”.
“Balada e o specie a liricii populare inventata de Ciprian Porumbescu”.
“Dintre cele cinci scrisori trimise de Eminescu, prima este considerata a treia”.
“Mircea cel Mare, care prima data a fost batran, sta la un discurs cu Baiazid. Acesta il primeste politicos, dar cu obraznicie, si-l face in tot felul, ca pe o albie de porci”.
“Mircea cel Batran a fost inmormantat la Cozia, impreuna cu umbra sa”.
In Republica MOLDOVA:
Unul dintre absolvenţi a scris că “Relaţia profesor-elev e un amestec năstruşnic de sentimente”, iar un alt elev afirmă că uneori “Conflictul dintre profesor şi elev ajunge şi la vărsare de sânge”.
Cea mai amuzantă perlă ar putea fi mărturia unui elev, care a scris în test, fără jenă, că “la bacalaureat i s-a închegat creierul”. Unul dintre absolvenţi a scris în lucrare că “a învăţat din cărţi să trăiască furios”, în timp ce altul susţine că “nu are o carte preferată dar a fost impresionat de abecedar, din care a învăţat primele litere, dar şi primele poezii”.
Un elev scrie însă altceva: “Eu şi cartea suntem două zări foarte îndepărtate”. Din romanul “Baltagul” am cules o lecţie pentru viaţă, scrie unul dintre elevi. Mai mult, el spune că a fost “cuprins de inimă de personajul Mara”.
La “Sărmanul Dionis”, tema ovarului şi lăcomiei de bani este pur şi simplu irezistibilă, scrie un elev. Acest Dionis este pur şi simplu distrus de lăcomie, ajunge să se teamă şi de sine, ca nu cumva să i se fure banii”, adaugă absolventul.
Altul spune că “Ion Creangă ne-a adus în faţă punguţa cu doi bani în care a învins binele” dar şi în “La Cireşe” totul s-a rezolvat şi a ieşit cu brio”.
Şi pentru a încheia acest şir de expresii inspirate, vom cita din altă lucrare, în care un absolvent comite următoarea perlă: “Îi curgea privirea din ochi, când îl privea”.
– Unii profesori nu-s mânaţi de vocaţie, nici de dor, nici de mândrie. Pot vinde, ca la piaţă, nu doar note, dar şi soveste.
– Mi-a rămas în memorie profesorul de limba română: într-un costum ros în coate şi cu o singură pereche de pantofi, dar de o inteligenţă rară.
– Din cauza problemelor şcolare, creierii lui Ionel s-au închegat.
– Cartea mea de suflet este Constituţia.
– Vreu să fiu angajată stabil la cafeneaua „Puradel”, fără pauze.
– M-am sfădit până am luat foc.