O perspectivă pozitivă asupra vieții poate fi un lucru sănătos care te ajută să treci prin momente grele. Cu toate acestea, pozitivitatea poate fi toxică, dacă este nesinceră și vă suprimați emoțiile reale. Și asta vă poate afecta starea emoțională și mentală.
Specialiștii cred că vibrațiile pozitive sunt bune, dar cu măsură.
Ce este pozitivitatea toxică?
Așadar, când ideea de gândire pozitivă și optimism este exagerată, ajungem la ceea ce specialiștii numesc gândire pozitivă toxică. Aceasta presupune, în principiu, respingerea emoțiilor dificile, ducând la invalidarea emoțională, minimalizarea și negarea experienței emoționale complete. Când încercăm să ne reprimăm propriile emoții, acestea devin doar mai puternice, pentru că mesajul lor nu a fost procesat și integrat cu adevărat.
Cu alte cuvinte, gândirea pozitivă toxică ne recomandă să ne contrazicem propriile emoții și propriul adevăr interior. Când trecem prin situații dificile, gândirea pozitivă toxică ne spune să gândim că „Totul este minunat.”. Este ca și cum pornim singuri un război interior între ce simțim cu adevărat și ce ar trebui sau ce am vrea să simțim.
Cum faci diferența dintre gândirea pozitivă sănătoasă și gândirea pozitivă toxică?
Gândirea pozitivă sănătoasă ne ajută să vedem că situațiile dificile ne fac mai puternici sau ne ajută să învățăm lucruri valoroase, fără a nega adevărul emoțional prin care trecem în prezent. Iată câteva exemple care te pot ajuta să faci diferența dintre o perspectivă sănătoasă și una toxică:
Gândire pozitivă toxică | Gândire pozitivă sănătoasă |
„Totul va fi bine!” | „Totul pare imposibil ACUM. În timp, lucrurile se schimbă.” |
„Trebuie doar să gândești pozitiv.” | „Sunt sigur/ă că e greu să gândești pozitiv în momentele acestea.” |
„Putea fi mai rău!” | „Da, putea fi mai rău, dar nu înseamnă că nu e greu pentru tine acum.” |
„Nu fi așa negativ!” | „E în regulă să fim triști/pesimiști uneori.” |
„Nu renunța niciodată!” | „Uneori, e în regulă să renunți sau să schimbi planurile.” |
„Trebuie să vezi mereu partea bună a lucrurilor!” | „Știu că acum e greu să vezi vreun aspect bun al situației. Cum pot să te ajut?” |
Social media, sursă de pozitivitate toxică
Social media este una dintre principalele surse ale problemei. Pe rețelele de socializare, oamenilor le place să pară perfecți și să împărtășească o parte a vieții lor de cele mai multe ori. Grijile, luptele și sentimentele lor nu ajung de obicei reale și rămân ascunse. Ar putea fi, de asemenea, postări motivaționale cu aspect inofensiv.
Începi să-ți ascunzi emoțiile și asta poate fi dăunător. Când vezi postări care arată doar oameni fericiți, care sunt întotdeauna veseli, chiar dacă s-ar putea să nu fie așa cum se simt cu adevărat, s-ar putea să te simți presat să pari la fel. Prin urmare, îți pui o mască și încerci să faci să pară că totul merge excelent în viața ta și ca și cum nu ai fi afectat emoțional de dificultățile prin care trecit.
Și dacă nu faci asta, s-ar putea să începi chiar să-ți fie rușine că te simți trist, anxios, nemotivat sau stresat. Te uiți la toți acei oameni și le vezi veselia ca pe un semn de putere și te simți slab dacă simți emoții „negative”. Așa că le ascunzi și încerci să nu te gândești la ele. Acest lucru doar înrăutățește lucrurile. Ascunderea emoțiilor reale și lipsa de rezolvare a problemelor pot duce de fapt la mai mult stres, anxietate și depresie.
Uneori oamenii încearcă să ne facă un bine, dar ajung să ne facă rău
Prietenii și familia noastră vor să ne ajute și să ne înveselească, dar poate fi dificil să găsim cuvintele potrivite. Deci, ei ar putea fi încă o sursă de pozitivitate toxică în viața ta. Important este să nu minimalizăm suferințele cuiva sau să ne invalidăm emoțiile, ci să le lăsăm să iasă la suprafață, chiar dacă este greu, și să le susținem.
Amintiți-vă că sentimentele nu trebuie să se excludă reciproc. S-ar putea să simți presiune pentru a simți doar emoții pozitive. Și dacă nu, s-ar putea să crezi că singura ta opțiune este să simți doar durerea, stresul sau orice altceva văzut ca fiind negativ. Cu toate acestea, poți experimenta atât sentimente pozitive, cât și sentimente negative în același timp. De exemplu, dacă ți-ai pierdut slujba, este de înțeles să te simți frustrat și neliniștit până vei putea găsi un nou loc de muncă sau nu.