Tabu
LIFESTYLEWhat's hot

Gasca umpluta cu varza / Reteta & Foto

Pentru masa din acest weekend m-am gindit sa nu mai fac friptura de
porc ci gisca. Si nu orice gisca ci una umpluta cu … varza, asa cum am facut si de Revelion.
Ca garnitura voi servi piure si … varza. Pentru ca umplutura e usor dulceaga
m-am gindit ca ar merge foarte bine cu varza cu mere; o reteta pe care am
mincat-o la o nunta, intr-un restaurant frantuzesc. Este incredibil ce gust bun
are varza, subliniata pe ici pe colo de dulcele acrisor al merelor.
Gisca umpluta
Ingrediente
1  gisca de vreo 5-6 kg (dezghetata daca ati cumparat-o congelata)
2   cepe tocate pestisori
1 varza tocata
2  mere taiate feliute
3  linguri de ghimbir (proaspat ras sau praf)
1 virf de cutit de scortisoara
2 cuisoare
1 frunza de dafin
5 linguri de miere
300 ml apa
Preparare:
Incalziti cuptorul la foc mediu. Spalati bine gisca si stergeti-o cu servet
de hirtie. Taiati excesul de grasime pe care il topiti intr-o cratita. Prajiti
ceapa. Cind se inmoaie adaugati varza  si putina apa. Acoperiti si fierbeti la
foc mic, amestecind din cind in cind, sa nu se lipeasca. Cind s-a inmuiat varza
Adaugati merele, ghimbirul, scortisoara, cuisoarele si dafinul. Amestecati 2
linguri de miere in varza, lasati pe foc inca 2 minute apoi dati deoparte.
Asezati gisca in tava cu pieptul in sus. Sarati-o si piperati-o bine. Puneti
umplutura de varza inauntru si legati-I picioarele. Turnati apa in jurul gistei
si lasati-o la cuptor la foc foarte mic pina se rumeneste cam 4-5 ore, scotind-o
din cind in cind afara si turind peste ea sosul din tava, astfel incit sa ramina
suculenta.
Se scoate pe un platou si se serveste cu piure sau alta garnitura. Pentru sos
se poate amesteca zeama ramasa in tava cu citeva linguri de coniac/sherry/vin
alb si servi separat in sosiera. Pentru cei care doresc sosul se poate ingrosa
putin cu o lingura de faina. Eu evit faina cit pot.
Varza cu mere
Ingrediente
1 varza rosie mare (1,5kg)
240 ml vin alb
30 ml zeama de lamiie
½ lingurita zahar
60 ml de ulei de masline
1 ceapa mare tocata pestisori
2 mere verzi, acrisoare, rase
Sare si piper dupa gust
Preparare
Tocati varza marunt apoi amestecati-o intr-un lighean cu vinul, zeama de
lamii si zaharul. Intr-o cratita prajiti ceapa in ulei pina se inmoaie. Adaugati
varza si zeama lasata si amestecati pe foc potrivit pina cind varza isi reduce
din volum. Acoperiti si reduceti focul. Lasati sa coaca timp de 20 minute,
amestecind din cind in cind sa nu se lipeasca. Adaugati merele si amestecati.
Dregeti de sare si piper, mai lasati 10 minute pe foc aboi stingeti focul si
serviti.
ADRIANA PARISSI este scriitor, corespondent special in
Statele Unite.

ARTICOLE SIMILARE

Invenţii româneşti! Fii mândru că eşti român!

ROSIILE TUGUIATE sunt cancerigene!

Utilizarea în exces a tehnologiei face să-ți crească niște coarne pe craniu

Andreea Damian

Bullying feminin

Gral Medical investește 13 milioane de Euro în două spitale oncologice

Tabu Tabu

O nouă nuntă în familia regală britanică. Mireasa: nepoata reginei, prințesa Eugenie

Andreea Damian

1 comentariu

Scrie un comentariu