O mare parte din România se va afla sub un val de căldură excesivă săptămâna aceasta. Indiferent dacă locuiți, lucrați sau doar călătorești, asigurați-vă că luați câteva măsuri de precauție.
Petreceți după-amiaza în casă
Experții recomandă să rămâneți în interior între orele 11:00 și 18:00, când soarele este cel mai intens. Deși este tentant când călătoriți să încercați să profitați la maximum de fiecare minut, fiți prudent cu programul: planificați să vizitați muzeele, magazinele, restaurantele sau alte atracții la interior după-amiaza și păstrați obiectivele în aer liber pentru dimineața devreme sau seara, mai ales dacă implică mult mers pe jos sau nu oferă zone cu umbră.
Evitați efortul fizic
Cu excepția cazului în care intenționați să vă treziți foarte devreme sau să stați foarte târziu, este prea cald pentru a alerga sau pentru a tunde gazonul în această săptămână. Singura excepție ar putea fi doar înotul.
Îmbrăcați-vă potrivit
Purtați îmbrăcăminte lejeră, largi, din fibre naturale, cum ar fi bumbacul. Luați o pălărie și ochelari de soare când ieșiți afară și folosiți întotdeauna protecție solară cu factor ridicat pe orice piele expusă.
Răcoriți-vă când vă aflați afară
Folosiți apă rece pentru a vă stropi fața și brațele sau puneți o cârpă umedă pe ceafă.
Beți apă multă și mai puțin alcool
Experții recomandă să beți cel puţin doi litri de apă pe zi, chiar dacă nu aveți chef. Evitați să beți alcool sau băuturi cu cofeină și mâncați alimente cu un conținut ridicat de apă, cum ar fi pepene verde, căpșuni, castraveți și roșii.
Aveți grijă în mașină
Verificați raportul de trafic înainte de a porni undeva pentru a vedea dacă este posibil să rămâneți blocat în plin soare. Evitați să conduceți în timpul amiezii, cu excepția cazului în care vehiculul are aer condiționat și asigurați-vă că aveți apă suplimentară pentru călătorie. Nu lăsați niciodată pe nimeni, om sau animal, într-o mașină parcată la soare. Iar când reveniți la o mașină parcată fierbinte, aerisiți-o.
Păstrați casa rece
Chiar dacă nu aveți aer condiționat, luați niște măsuri de precauție de modă veche: deschideți ferestrele noaptea sau la prima oră dimineața, dar ține-le închise ziua când este mai răcoare în interior decât afară. Dacă aveți un aparat de aer condiționat, nu exagerați: chiar dacă sunteți tentat să vă transformați apartamentul într-un frigider, temperatura interioară optimă este de 24-26 grade C. Evitați să folosiți cuptorul, plitele, fierul de călcat sau orice alt aparat care produce căldură.
Mâncați ceva ușurel
Este mai bine când este cald să mănâncați ușor și proaspăt – fructe și salate proaspete. Dar vestea bună este că o puteți face mai des: ministerul sănătății recomandă să consumați patru până la cinci mese mici pe zi.
Pregătiți-vă pentru poluare
Calitatea aerului se înrăutățește de obicei în timpul valurilor de căldură, deoarece substanțele chimice și emisiile din aer sunt încălzite într-un smog nociv. Persoanele cu probleme respiratorii sau alergii ar trebui să știe că starea lor se poate agrava și toată lumea ar trebui să evite să petreacă timpul în zonele cu trafic intens în căldura zilei. Țineți cont și de faptul că smogul se adună în parcuri și alte spații verzi din orașele mari, așa că nu este sigur să vă petreceți ziua acolo.
Aveți grijă de medicamente
Verificați prospectele oricăror produse farmaceutice pentru temperatura la care ar trebui să fie păstrate și, dacă este necesar, puneți-le la frigider.
Majoritatea medicamentelor trebuie ținute la cel mult 30 de grade, așa că asigurați-vă că nu lăsați niciodată medicamentele într-un vehicul parcat și, în cazul în care călătoriți, împachetați-le în bagajul de mână, astfel încât să puteți urmări cât de fierbinți sunt.