Plantele medicinale au prin compoziția lor chimică proprietăți farmaceutice. Dacă nu ai avut timp să le culegi de pe câmp vara, este bine să știi că unele dintre ele pot fi crescute acasă, în ghivece.
Iată cele mai bune plante pe care le poți crește acasă.
Gheara diavolului
Denumire latinească: Harpagophytum procumbens
Beneficii. Are puternice proprietăți antiinflamatorii și analgezice, în special în sistemul osteo-articular. Ameliorează astfel durerea osteoartritei și a poliartritei reumatoide. De asemenea, este benefică împotriva durerilor lombare.
Contraindicații. Nu se combină cu anticoagulanții anti- vitamina K. „Aveți grijă și dacă aveți un risc de obstrucție a căilor biliare sau de ulcer”, explică Loïc Ternisien, atrăgând atenția asupra gustului său intens.
Se folosește ca decoct. „Infuzați o linguriță de rădăcină tăiată mărunt în 500 ml de apă, la foc mic, timp de cel puțin zece minute și beți ceaiul obținut de două până la trei ori pe parcursul zilei, timp de două-trei săptămâni”, detaliază expertul.
Cum o cultivi. Planta prosperă doar în medii aride. Găsește o locație foarte luminoasă și caldă (minimum 35 °C), sau chiar să optezi pentru o lampă horticolă.
Salvie
Denumire latinească: Salvia officinalis
Beneficii. Este un stimulator circulator, digestiv și nervos. Și este mai presus de toate un aliat excelent împotriva simptomelor menopauzei, cum ar fi bufeurile și uscăciunea vaginală , datorită activității sale estrogenice.
Contraindicații. Nu este recomandată persoanelor cu epilepsie și / sau care prezintă un risc de cancer hormonal dependent.
Se consumă sub formă de infuzie. Se beau trei căni pe zi.
Cum o cultivi. Apreciază solurile calcaroase și bine drenate. Dacă o crești în ghiveci, tapetează fundul cu pietriș sau bile de lut. „Poate fi cultivată chiar și iarna” , explică Loïc Ternisien.
Mentă
Denumire latinească: Mentha x piperita
Beneficii. Este remediul perfect împotriva problemelor digestive, cum ar fi crampele, balonarea, greața și încetinirea tranzitului legat de vârstă. De asemenea, detoxifică ficatul și vezica biliară.
Contraindicații. Poate interfera cu absorbția fierului și poate interfera cu mai multe medicamente, antiacide și doxorubicină, un anticancer, notează Loïc Ternisien.
Se consumă sub formă de infuzie, câte una până la trei căni pe zi.
Cum o cultivi. Se dezvoltă ușor, făcând față atât soarelui, cât și umbrelor. Dar îi place mediul umed.
Mușețel
Denumire latinească: Matricaria recutita
Beneficii. Reglează sistemul nervos, combate anxietatea, ajută să faci față șocurilor emoționale și îmbunătățește calitatea somnului. Nu este sedativ, dar te introduce într-o stare relaxată.
Contraindicații. Ar trebui evitat să-l combini cu alte plante sedative, precum și cu anticoagulante, benzodiazepine, antidepresive și hormoni sintetici, pentru a te proteja împotriva posibilelor interacțiuni.
Se consumă dimineața, sub formă de infuzie
Cum îl cultivi. Nu necesită îngrijiri speciale, poate fi crescut inclusiv în ghivece, chiar dacă apreciază soarele.
Echinacea
Denumire latinească: Echinacea purpurea
Beneficii. Întărește corpul și stimulează sistemul imunitar. Prin urmare, este indicat în prevenție atunci când există tendința de răceli și gripă. Și este și curativ: atenuează simptomele acestor boli de iarnă, datorită puterii sale antiinflamatorii.
Contraindicații. În caz de antecedente de astm sau alergii, aceasta nu este potrivit. Și nu este recomandată atunci când se iau imunosupresoare și corticosteroizi.
Se consumă sub formă de decoct, una până la trei căni pe zi.
Cum o cultivi. Se simte mai confortabil în grădină decât în ghivece, deoarece are nevoie de spațiu pentru rădăcinile ei.
Urzica
Denumire latinească: Urtica dioica
Beneficii. Ungent pentru piele, este blând cu corpul. Este un superaliment care acționează la toate nivelurile. Va avea mai întâi o acțiune mineralizantă și, prin urmare, va contribui la rezistența osoasă, dar este și purificator, ameliorează articulațiile dureroase și participă la o digestie bună.
Contraindicații. Este bine să o evitați dacă luați tratament antihipertensiv sau antidiabetic.
Se consumă sub formă de ceai, trei căni pe zi.