Tabu
HEALTHSlider

Greşeli frecvente pe caniculă. De ce este bine să eviți dușurile reci

În încercarea de a face mai suportabilă vremea toridă, ne-am obişnuit să apelăm la aşa-zise mici trucuri, dar multe dintre acestea nu fac altceva decât să agraveze senzaţia de fierbinţeală când ieşim afară.

Paradoxul numărul 1: băuturile şi mâncărurile reci nu ne răcoresc

Când temperaturile cresc, suntem tentaţi să ne facem rezerve de apă, de bere şi de îngheţată la frigider. Chiar dacă pe moment, atunci când bem un pahar cu apă rece ca gheaţa, senzaţia este de răcorire, aceasta este urmată, la fel de brusc, de o creştere şi mai mare a temperaturii corpului decât înainte de a bea sau de a mânca rece. De ce? Ei bine, atunci când corpul nostru este nevoit să proceseze alimente sau băuturi foarte reci, el se foloseşte de rezervele de energie pentru a le metaboliza, or, arderile dau, evident, căldură, spun specialiştii citaţi de „Le Figaro“. Cu cât alimentele sunt mai reci, cu atât organismul va arde mai mult combustibil (energie, calorii) şi, deci, va produce mai multă căldură. Cel mai indicat este ca mâncarea şi băutura să fie la temperatura camerei.

Paradoxul numărul 2: Duşul rece are efect de încălzire

Şi în cazul duşurilor cu apă foarte rece, mecanismul este aproximativ acelaşi ca în cazul consumului de alimente şi de băuturi de la frigider. În momentul în care punem jetul de apă foarte rece pe pielea încinsă, se creează un mic şoc termic. De fapt, atunci când temperatura ambiantă este foarte ridicată, sensibilitatea noastră la frig este modificată. Este vorba despre situaţia în care facem duş cu apă de 20 de grade Celsius atunci când afară sau în casă sunt 37 de grade Celsius, total diferită de situaţia în care facem baie cu apă la aceeaşi temperatură când afară sunt numai 21 de grade Celsius, în mod evident. De fapt, în primul caz, organismul va lupta împotriva frigului, încălzindu-se, iar în al doilea, diferenţa de temperatură fiind foarte mică, corpul se poate relaxa. În perioadele caniculare, cele mai eficiente sunt duşurile călduţe, ca apa de vară, recomandă specialiştii.

Paradoxul numărul 3: Vara ne deshidratăm uşor, dar nu trebuie să bem chiar foarte mult

Regula pe care o tot repetă medicii este simplă: pe măsură ce temperaturile cresc, trebuie să dăm o importanţă mai mare hidratării. Fiindcă din corp apa, împreună cu sărurile minerale, se elimină vara prin mai multe căi: respirator, urinar, cutanat (transpiraţie). Corpul nu poate funcţiona dacă proporţia de apă scade sub 60%. Aşa că, evident, trebuie să bem mai multă apă decât în restul anului – cel puţin 1,5-2 litri pe zi. De fapt şi de drept, noile studii demonstrează că nu trebuie să ne forţăm să bem atât de multă apă, ci important este să ne ascultăm organismul şi să ne dăm seama când începe să ne fie sete. Din categoria lichidelor recomandate se exclud vara (sau se includ limitat) băuturile alcoolice şi cele pe bază de cafea, fiindcă au efect diuretic. Nici prea multă apă nu face bine, mai ales în cazul vârstnicilor. Aceştia transpiră mai puţin şi, deci, nu elimină atât de uşor apa ca un adult mai tânăr. Iar aportul de apă care depăşeşte doi litri pe zi poate fi chiar nociv, avertizează specialiştii. De asemenea, un exces de hidratare, adică peste 2 litri de apă pe zi, poate da peste cap activitatea rinichilor, potrivit „Le Figaro“.

Paradoxul numărul 4: Ţesăturile naturale permit transpiraţia, dar se usucă greu

Spre deosebire de materialele sintetice, care nu lasă corpul „să respire“ (adică nu absorb transpiraţia, această rămâne pe corp şi provoacă mirosuri neplăcute), ţesăturile naturale permit transpiraţia, dar se usucă greu. Cele mai indicate vara pentru cei care sunt nevoiţi să petreacă timp mult în aer liber sunt hainele sintetice marcate cu precizarea „antiperspirante“. Este vorba despre obiecte vestimentare speciale, care permit transpiraţia, sunt mai largi şi se şi usucă foarte rapid.

ARTICOLE SIMILARE

5 motive pentru care iti este mereu foame – partea aII-a

realitatea

Numele deosebit pe care Larisa Iordache l-a ales pentru fetița sa

Andreea Damian

O insulă din Grecia devine primul loc din lume care interzice fumatul

Andreea Damian

FONDURI DE TEN ȘI PRODUSE IDEALE DE MACHIAJ PENTRU FESTIVALURI ȘI MERS LA PLAJĂ

Tabu Tabu

Fost model Playboy, sfârșit tragic la doar 36 de ani

Andreea Damian

Pericolul pe care îl ascund scaunele de mașină

Andreea Damian

Scrie un comentariu