Tabu
HEALTHSlider

Histerectomia, una dintre cele mai frecvente intervenții chirurgicale la femei – și cele mai controversate

Procedura îți poate schimba viața și nu întotdeauna în bine. Există soluții mai noi pentru a trata sângerările și durerile, totuși multe femei și medici continuă să opteze pentru histerectomie… inutil. Și, deși există acum opțiuni mai puțin drastice, multe femei nu știu de ele – sau sunt încurajate să-și scoată uterul, deoarece acea soluție este cea mai evidentă și mai ușoară. (Nu vorbim despre cazuri de cancer sau posibil cancer, în care îndepărtarea uterului poate fi cu adevărat singura opțiune. Aproximativ 90 la sută din histerectomii se fac din motive care nu au legătură cu cancerul.)

O histerectomie înseamnă tehnic doar îndepărtarea uterului – adică uterul, unde se dezvoltă și crește un făt și care joacă un rol critic în ciclul menstrual și în fertilitate. Dar oamenii tind să folosească termenul de histerectomie ca stenogramă pentru a acoperi o mulțime de alte proceduri care se pot întâmpla în același timp, cum ar fi îndepărtarea ovarelor și a trompelor uterine. Procedura este cel mai frecvent efectuată pentru a remedia durerea și sângerarea, de la fibroame – care pot afecta până la două treimi dintre femei până la vârsta de 50 de ani – până la endometrioză și adenomioză, afecțiuni ale țesutului endometrial (celule care acoperă uterul).

Numărul tratamentelor alternative pentru aceste tipuri de probleme de sănătate este în creștere. Cu toate acestea, numărul femeilor care sunt supuse unei histerectomii pare să fi rămas destul de mare: aproximativ 500.000 pe an numai în SUA. Unele studii și cifrele CDC sugerează că rata histerectomiilor a scăzut. Dar o grămadă din aceste studii au inclus doar femei care primesc tratament pentru fibroame, ceea ce exclude o mulțime de paciente care au primit histerectomii din alte motive, notează un rezumat al Agenției pentru Cercetare și Calitate în Sănătate.

Indiferent de cifre, există încă multe motive pentru a crede că histerectomiile se fac mai des decât ar trebui, la fel ca în cazul cezarienelor. Este posibil ca până la una din cinci femei care au fost supuse intervenției chirurgicale pentru o afecțiune benignă să nu fi avut nevoie de procedură, arată un studiu publicat în Jurnalul American de Obstetrică și Ginecologie. Pentru femeile cu vârsta sub 40 de ani, această cifră poate ajunge la doi din cinci.

Femeile de culoare au o probabilitate de 2,4 ori mai mare de a fi supuse unei histerectomii decât femeile albe, potrivit unui studiu publicat în Journal of Women’s Health. O parte a motivului este că acestea sunt, de asemenea, de trei ori mai susceptibile de a dezvolta fibroame. Dar femeilor de culoare le este mai puțin probabil să li se ofere o histerectomie minim invazivă (care vine cu timpi de recuperare mai scurți și mai puține complicații), spun medicii americani, citați de Woman’s Health Magazine.

Histerectomiile nu sunt întotdeauna soluția magică. Multe femei optează pentru o histerectomie pentru a aborda endometrioza. Îndepărtarea uterului poate provoca reacții adverse, inclusiv disfuncție a vezicii urinare și dureri pelvine din cicatrici. Deoarece organele se schimbă după ce unul este îndepărtat, unele femei raportează diferite tipuri de dureri cronice, cum ar fi dureri de șold sau de spate, chuar dureri de gât și migrene.

Femeile care au histerectomii se confruntă, de asemenea, cu un risc aproape dublu de a intra la menopauză mai devreme și o șansă mai mare de a suferi de depresie, conform unui studiu efectuat de Mayo Clinic. Există, de asemenea, posibilitatea ca acestea să nu mai poată avea un orgasm cervical.

ARTICOLE SIMILARE

Foamea ne afectează capacitatea de a lua decizii

Andreea Damian

Noua generație de artiști pop își explorează sexualitatea prin muzică

Andreea Damian

Vrei să crești un copil puternic din punct de vedere mental? Încetează acum să mai faci aceste 5 lucruri

Andreea Damian

Irina Rimes, mămică? Primele declarații despre sarcină

Andreea Damian

Gwen Stefani spune că nu poartă un inel de logodnă: „Când voi avea ceva de spus, o voi spune”

realitatea

Emiliy Burghelea și-a adus băiețelul acasă

Andreea Damian

Scrie un comentariu