Captive într-o lume plină de incertitudini provocate de criza sanitară, numeroase studiouri de film americane se văd obligate să amâne lansarea peliculelor programate în această primăvară.
Amânări peste amânări
Deși odată cu actuala campanie de vaccinare derulată în State Unite ale Americii se speră la o revenire lentă a publicului în cinematografe și săli de spectacol, marile studiouri de film se confruntă cu imposibilitatea de a-și lansa cele mai noi producții.
Conform publicației Variety, din cauza pandemiei, studiourile de la Hollywood (Sony, Disney, Paramount, Universal…) sunt din nou pe punctul de a-și revizui calendarul premierelor programate în această primăvară.
Mai mult de jumătate din cinematografele americane vor rămâne închise în următoarea perioadă, în timp ce cazurile de infectare cu Covid-19 cresc progresiv, în special în zone strategice pentru industria de film precum New York și Los Angeles.
Cenușăreasa, cea mai recentă adaptare pentru marele ecran după povestea clasică a lui Charles Perrault, realizată de studiourile Sony, urma să aibă premiera pe 5 februarie 2021, însă aceasta a trebuit să fie amânată pentru o dată încă necunoscută.
Atât Morbius, filmul fantasy despre răufăcătorul vampir din universul Marvel, cu Jared Leto în rol titluar, cât și The King’s Man (distribuit momentan de 20th Century Fox) erau prevăzute să fie lansate în luna martie, dar și acestea vor trebui să suporte amânarea.
Dacă situația sanitară nu se va îmbunătăți prea curând, și alte producții cinematografice vor avea de suferit. Este cazul următorului James Bond și al filmelor Black Widow, Free Guy, Infinite sau chiar al următorului episod din saga Fast and Furious.
Limitele streamingului
În acest context dificil, serviciile de streaming continuă să le facă cu ochiul studiourilor de producție. Anumiți deținători ai drepturilor de autor preferă să păstreze tăcerea, în timp ce există și câțiva reprezentanți ai caselor de producție care contestă public zvonurile privind lansările simultane ale filmelor, atât în cinematografe, cât și pe internet.
Ultimul film de animație de la Disney, Soul, realizat de studiourile Pixar, a fost, mai întâi, lansat exclusiv în cinema, dar la scurtă vreme a fost adăugat în catalogul platformei digitale Disney+. Însă, astfel de decizii își au propriile limite și dezavantaje.
De pildă, filmele cu bugete mari (de peste 200 milioane $) nu pot să renunțe la distribuirea în sălile de cinema, fiindcă riscă să nu-și poată acoperi costurile. Cel mai elocvent exemplu recent este Wonder Woman 1984, pentru care Warner a decis o lansare în toate cinematografele disponibile, dublată de o difuzare în regim de streaming, ceea ce a condus la un dezastru care a zguduit industria. Blockbuster-ul a avut un buget care depășește 200 milioane $ și, în prezent, se află în imposibilitatea de a-și acoperi costurile.
Din păcate pentru cinefili, valul amânărilor va continua pentru o bună perioadă, însă cel mai îngrijorător aspect este cum vor putea chiar și studiourile hollywoodiene să facă față acestei situații fără precedent.
sursa: Le Figaro