Întrebarea la care a trebuit sa răspundă cel mai des regizorul Horațiu Mălăele, a fost cum s-a hotărât să încerce postura de regizor. Răspunsul lui categoric a fost: „povestea”.
"Această poveste am auzit-o în copilăria mea, în adolescența mea teatrală. Lucrurile s-au întâmplat undeva în Moldova, dar nu numai în Moldova, în toată România, chiar în tot lagărul de est", a declarat Horațiu Mălăele, care a ținut apoi să menționeze că nu se consideră un regizor profesionist.
Experiența de regizor nu a fost atât de ușoară pentru actorul Horațiu Mălăele, poate și pentru că bugetul filmului (1 milion și jumătate de euro) nu a fost de ajuns. „Intr-un raport firesc cu acest film, banii au fost puțini, actorii plătiți prost”, declara artistul.
“Am învățat multe, am greșit poate de multe ori, dar dincolo de greșelile astea, părerea mea este că am făcut un lucru bun care merită atenție, deși, te lovești de mai multe lucruri decât îți propui la început.”, a mărturisit Horațiu Mălăele.
Printre altele, regizorul aflat la debutul său cinematorgrafic a ținut să amintească faptul că unii colegi de breaslă l-au "acuzat" de teatralitate în ceea ce priveste filmul „ Nunta Mută” , dar nu poate să fie de acord cu această afirmație pentru că filmul este făcut în maniera în care toți spectatorii să înțeleagă povestea filmului, adica într-o manieră în care se contopesc tragicul și comicul.
Toată lumea a fost curioasă cum de Horațiu Mălăele nu a fost tentat să se distribuie în film.
Răspunsul regizorului a fost franc și sincer: "Am avut inteligența de a nu o face. E foarte greu, mi s-a mai întâmplat la câteva spectacole de teatru Nu ai perspectiva întregului, de asta am renunțat. Åži cred că am făcut bine, poate stricam filmul așa cum este el."
Horațiu Mălăele este de părere ca nu e mai greu în spatele camerei decât în fața ei, dar nici mai ușor, fiind doua experiențe diferite, una mai interesantă ca cealaltă.
Distribuția celor doi actori principali se pare că i-a dat puțin bătăi de cap regizorului, dar până la urmă consideră ca a luat cea mai buna decizie. Este “o binecuvântare că i-am ales pe aceștia doi”, a afirmat Mălăele.
Relațiile dintre personaje, dialogul și povestea s-au înfiripat nu numai din scenariul stabilit dinainte, ci și din faptul că s-a improvizat foarte mult pe parcursul filmărilor.
Intrebat dacă asta va fi singura lui experiență ca regizor de film, Horațiu Mălăele a răspuns "Nu mă las de regie… e o amenințare!”
Promovarea filmului va începe în data de 7 ianuarie la Paris (C.N.C-ul francez), urmând pe listă Germania și alte câteva țări.
În România, filmul "Nunta Muta" va putea fi vizionat în cinematografe începând cu 21 noiembrie.