Tabu
LIFESTYLESlider

Husa pentru telefon din piele artificială reacţionează la ciupit și mângâiat

Oamenii de știință au dezvoltat pielea artificială care poate fi folosită ca husă pentru telefonul mobil. Prototipul seamănă cu pielea umană și reacţionează la stimuli precum gâdilatul, ciupitul şi mângâiatul.

Se numește Skin-On Interface și poate fi folosit ca interfaţă pentru dispozitive digitale, nu doar telefon mobil. „O strânsoare puternică generează apariţia pe ecran a unui emoji furios, în timp ce gâdilarea pielii determină afişarea unui emoji râzând, iar lovirea uşoară, un emoji surprins”, a declarat Marc Teyssier, iniţiatorul proiectului.

Pielea artificială este prevăzută cu două straturi din silicon, numite „dermă” şi „hipodermă””, între care se află un strat compus dintr-o reţea de fire foarte subţiri, ce acţionează asemenea unor senzori. Straturile de silicon au fost turnate într-o matriţă şi au fost pigmentate pentru a conferi o textură şi o culoare asemănătoare pielii umane. „Această piele are o suprafață foarte sensibilă, iar elasticitate este cea care ne permite să efectuăm gesturi precum ciupitul”, a mai spus Teyssier.

Tehnologia a fost dezvoltată de cercetătorii de la Universitatea Bristol în parteneriat cu Telecomm ParisTech și Universitatea Sorbona din Paris. Echipa spune că munca lor deschide ușa pentru un posibil viitor cu „dispozitive antropomorfe” – unde gadgeturile au caracteristici umane.

„Poate părea neconvenţional, pentru că suntem obişnuiţi să folosim carcase rigide, dar simţim că sunt avantaje semnificative în utilizarea unor tehnologii mai maleabile. Senzaţia de familiaritate oferită de această piele oferă posibilitatea utilizatorilor de a dispune de o interfaţă mai naturală”, a declarat Anne Roudaut, profesor asociat la Universitatea din Bristol.

Cercetătorii au afirmat că produsul lor poate „simţi atingerea utilizatorului”, având abilitatea de a „detecta interacţiuni precum gâdilarea, mângâierea, răsucirea şi ciupirea”.

Echipa consideră că munca lor, care a fost prezentată la cea de-a 32-a ediţie a ACM User Interface Sofware and Technology Symposium (UIST) din SUA, ar putea permite oamenilor să aibă o experiență emoțională mai bogată în timp ce folosesc telefoane mobile sau ceasuri inteligente. „Atunci când discutăm faţă în faţă cu cineva, folosim atingerea pentru a exprima emoţii şi, în general, pentru a îmbogăţi discursul. Acum, comunicarea mediată este realizată prin dispozitive, am pierdut modalitatea de comunicare directă. Prin acest proiect, am încercat să îmbinăm ambele mijloace de comunicare. Prototipul pe care l-am dezvoltat propune un potenţial viitor, cu dispozitive antropomorfe”, a adăugat Marc Teyssier.

 

ARTICOLE SIMILARE

Biserica Catolică din Germania le cere scuze miilor de copii victime ale abuzurilor sexuale comise de clerici

Dora Constantinovici

Cum să-ți alegi buchetul de mireasă perfect

realitatea

Antonia, cerută în căsătorie de Alex Velea. Cum arată inelul de logodnă

Andreea Damian

Johnny Depp, victorie uriașă în instanță! Actorul a câştigat procesul de defăimare împotriva fostei sale soţii Amber Heard

Andreea Damian

Declaratii dure ale unei concurente de 17 ani de la Vocea Romaniei / Surpriza neplacuta pentru Smiley

Oamenii de știință au aflat cum se poate prelungi speranța de viață cu 10 ani

Andreea Damian

Scrie un comentariu