Tabu
FASHIONSlider

Ia – Simbol al traditiei portului popular romanesc

Costumele populare romanesti sunt de o mare frumusete si impresioneaza prin originalitate si eleganta. Acestea sunt pentru copii, femei si barbati si au cusaturi romanesti de ornamentatie foarte interesanta. Din elementele costumului traditional romanesc face parte ia sau camasa traditionala romaneasca.

Termenul ,,ie” provine din limba latina de la ,,tunicae lineae” care inseamna o tunica din material subtire care se poarta pe piele. De asemenea, alte elemente pentru un astfel de costum popular sunt: catrinta, marama, fota, valnicul si poalele.

Tipuri de ii

Exista mai multe tipuri de ii si toate au o puritate, frumusete si eleganta de admirat. Una dintre acestea este ia romaneasca cu pui peste cot. De asemenea ia romaneasca cu tabla si ia romaneasca cu platca (care are la umeri un dreptunghi din panza alba) fac parte din costumul traditional romanesc pentru femei.

Alte tipuri de ii sunt: ia cu altita (sau cu banda lata frumos decorata la maneca) ori ia incretita la gat, ia cu rauri (ori cu benzi in zona manecilor si a pieptului), ia cu sire si umeras dar si ia cu patrate la gat.

Metoda traditionala romaneasca

In general, pentru confectionarea unei ii traditionale romanesti se foloseste o tehnologie speciala care este destul de dificila, ea se invata de la cei care cunosc arta cusaturii romanesti. De aceea, o ie traditionala romaneasca se deosebeste cu usurinta de celelalte tipuri de croieli similare.

Cei care iubesc portul traditional romanesc atat de mult incat sa faca o pasiune pentru costumele populare romanesti au un mare respect pentru acestea si sunt mandri cand le poarta. Dupa cum spuneam, tehnologia de realizare a unui articol de vestimentatie de acest fel presupune cunoasterea unor puncte de cusatura, a unor modele traditionale si nu in ultimul rand a croielii respective.

Fiecare cusatura si broderie este aleasa cu atentie de catre mestesugar si realizata cu maiestrie astfel incat la final sa rezulte o adevarata opera de arta.

Aceste podoabe sunt foarte diferite de la o zona la alta a tarii. Broderiile sunt realizate indeosebi pe material in zona gatului, a pieptului si la maneci. Unele ii au model de cusatura traditionala dar pot fi ornamentate si cu paiete si margele colorate.

Materialul din care este confectionata ia este natural, este o panza alba din in, canepa, bumbac, matase sau borangic.

ia-simbol-al-traditiei-portului-popular-romanesc2Unicitate aparte

In vremuri de demult se realiza doar ia din in si canepa care avea cusaturi ornamentale romanesti. Apoi a aparut ia din bumbac, apoi ia din matase si in regiunile sudice ale tarii se cosea ia din borangic.

Un alt aspect ce trebuie amintit este fapul ca modelele realizate pe panza impresioneaza prin forma dar si prin combinatia de culori. Firele in nuante de ocru, albastru, rosu, visiniu, cafeniu, verde, brun sunt astfel folosite incat sa formeze spirale, carlige, stele si alte motive ce contureaza o compozitie bogata de mare rafinament.

Broderiile romanesti in general sunt foarte frumoase si se fac prin aplicarea unei tehnici a punctelor astfel incat sa rezulte modele originale si motive ornamentale specifice romanesti. Dintre acestea amintim: cheita incrucisata, gaurelele, ajurul paianjen, punctul lantisor, cruciulita, punctul batranesc, punctul innodat, punctul ocol, simplu sau dublu incrucisat, in zigzag, de tighel, de feston, inaintea acului etc.

Motivele se deosebesc in functie de forma, mod de stilizare, continut tematic si difera de la o zona etnografica la alta. Pot fi alese sau influentate de stilul de viata al mestesugarului sau de spiritul unui asemenea artist creator si pot fi reprezentari de forme diferite, ca de exemplu: frunze, stelute, fulger sau zigzag, plante, flori, carceii de vita-de-vie, petale si altele.

Simbol romanesc

In multe zone ale tarii se poarta ia si astazi, mai ales la nunti, botezuri sau alte evenimente in care costumul popular traditional este considerat ca fiind tinuta cea mai eleganta. Astfel de zone sunt in Ardeal, Maramures, Sighisoara, Oltenia, Moldova, Banat si Bucovina.

In prezent, ia a devenit un obiect vestimentar foarte apreciat de catre designeri, iar aici nu ne referim doar la acei autohtoni ci si la cei internationali. Ei incearca reinventarea acestui obiect vestimentar in scopul de a scoate in evidenta spiritul feminin. Desigur ia romaneasca originala va ramane intotdeauna un simbol al portului popular romanesc si al poporului roman.

ARTICOLE SIMILARE

Cel mai urât outfit

realitatea

Gucci se angajează să aibă grijă de mediul înconjurător

realitatea

Nietzsche s-a înșelat: ce nu te omoară NU te face mai puternic. E dovedit științific!

Andreea Damian

Tendințe de manichiură pentru sezonul iarnă 2021/2022

Andreea Damian

7 simptome fizice care pot fi cauzate de singurătate

Tabu Tabu

Anya Hindmarch și tatuajele îndrăgostite

realitatea

Scrie un comentariu