Realitatea dezamăgitoare, presiunea socială, nostalgia copilăriei… În timp ce sărbătorile de sfârșit de an sunt pentru unii sinonime cu fericirea, pentru alții rimează cu depresia.
Este un fapt, nu toată lumea este fericită de sărbători. Cadourile, masa cu șase feluri de mâncare, reuniunile de familie și petrecerile de Revelion ne copleșesc și ne deprimă mai mult de unii dintre noi. Aceștia sunt numiți „natalofobi”, adică cei care simt anxietatea de Crăciun sau sunt anti-Anul Nou. Cum și de ce poate această perioadă să submineze atât de mult moralul unora dintre noi?
O realitate dezamăgitoare
Trebuie spus, nu lipsește timpul să ne gândim la cadourile perfecte pe care le vom strecura sub brad. Ca să nu mai vorbim de ghirlandele și alte accesorii de Crăciun instalate pe străzi încă din luna noiembrie. „Această perioadă este adesea fanteziată. Ne imaginăm doar grandiosul și magicul. Realitatea vine inevitabil să dezamăgească această viziune, pentru că nimic nu este niciodată perfect”, explică Samuel Dock, psiholog clinician, potrivit Madame Figaro.
Fantezia provine din ceea ce transmite mass-media. „Este normal ca sărbătorile noastre de sfârșit de an să nu arate ca în reclame sau filme, această perfecțiune este de neatins”, confirmă Boris Charpentier, psiholog. Ca să nu mai spun că această așteptare nu este chiar răsplătită în practică: „sărbătorile durează foarte puțin și trec foarte repede. Pierzi rapid obiectul fanteziei și atunci poate apărea frustrarea”, spune Samuel Dock.
Îndemnul spre fericire
Chiar și dezamăgit de viteza cu care luna decembrie se trece, domnește un singur cuvânt: fericire. Scăldat în iubire, plin de planuri pentru viitor, râsete în hohote: aceasta este lista comportamentului perfect de adoptat. Trebuie să dai tot ce este mai bun din tine, inclusiv în rolul tău de familie. Această presiune a societății îi încurajează pe toți să nu fie lăsați singuri în ziua de Crăciun, în ajunul Anului Nou și în ziua de Anul Nou.