Protecția solară este importantă vara, pentru a preveni îmbătrânirea pielii dar și apariția cancerului.
Știm cu toții că, în timpul sezonului cald, trebuie să folosim produsele dermatocosmetice de protecție solară de fiecare dată când ieșim în aer liber și nu doar când mergem la plajă.
Din păcate, multe dintre ingredientele din produsele de protecție solară sunt sunt potențial toxice atât pentru organism, cât și pentru mediu.
Vă prezentăm câteva rețete de creme homemade pe care le poți prepara singură și care sunt safe atât pentru piele, cât și pentru mediu.
Față
Prevenirea este mai bună decât vindecarea, așa că obișnuiește-ți pielea înainte de a o expune.
Ingrediente. 30 ml apă purificată, 7,5 ml ulei de morcov, 5 ml ulei de cocos, 5 g ceară emulsionantă, 2,5 ml aloe vera, 5 picături de vitamina E.
Reţetă. Se încălzește într-un vas la bain-marie puțină apă cu ceară, apoi adaugă uleiurile de cocos și morcov. Lăsăm să se răcească apoi amestecăm în același recipient. Adăugați aloe vera, amestecați. Completați cu vitamina și turnați într-o sticlă. Utilizați dimineața și seara.
De ce este bine? Uleiul de morcov pregătește pielea luptă împotriva îmbătrânirii pielii, uleiul de cocos, hrănește, protejează pielea sensibilă, iar aloe vera hidratează minunat.
Un balsam solid SPF 30
Acest preparat rezistent la apă protejează eficient chiar și pielea sensibilă.
Ingrediente. 30 g ulei de cocos, 30 g unt de shea, 1,5 linguri de pulbere de oxid de zinc fără nanoparticule, 30 g de ceară de albine, 1/2 linguriță de vitamina E.
Reţetă. Topiți uleiul, untul și ceara la bain-marie, amestecând. Se ia de pe foc, se adaugă oxidul de zinc și vitamina E, se amestecă și se transferă într-o cratiță. Se lasă 10 minute la congelator, apoi peste noapte la temperatura camerei.
De ce este bine? Combinația perfectă de ulei protector și unt, adăugat cu oxid de zinc, constituie cel mai bun filtru împotriva UVA, UVB și chiar UVC.
Loțiune după arsuri solare
Înviorătoare și calmantă, această apă corectează daunele minore ale soarelui.
Ingrediente. 40 g petale de trandafir (netratate, de culoare roșie și parfumate), 60 cl apă distilată, 1 linguriță de oțet de cidru.
Reţetă. Puneți petalele proaspăt culese într-un bol, turnați peste ele apă clocotită și apoi oțetul. Acoperiți și lăsați să stea cel puțin 2 ore înainte de a strecura într-o sticlă cu pulverizator.
De ce este bine? Datorită proprietăților sale antioxidante și antiinflamatoare, apa de trandafiri reduce roșeața, calmează iritația și protejează împotriva îmbătrânirii pielii.
O cremă protectoare pentru păr
Spune adio părului decolorat, uscat, tern și fragil.
Ingrediente. 10 g de ulei de karanja, 33 de picături de grapefruit, 79 g de hidrosol de trandafir, 10 g de gel de aloe vera.
Reţetă. Într-un castron, amestecă karanja și grapefruitul, adaugă hidrosolul, amestecă bine, apoi lasă la răcit. Cu acest amestec pulverizează părul chiar înainte de a merge la plajă, la piscină sau pentru a ne expune la soare.
De ce este bine? Un amestec perfect datorită în special uleiului de karanja, ultra-protector care hrănește părul învăluindu-l și protejându-i culoarea.
Indicii de protecție a uleiurilor
Cu creme de protecție solară „de casă”, ar trebui să încercați mai multe uleiuri vegetale pentru a vedea care dintre ele funcționează cel mai bine pe piele. Și, bineînțeles, reînnoim aplicația la fiecare 2 ore, înainte și după înot, fără a vă expune între orele 12 și 15.
SPF 40: ulei din semințe de morcov
SPF 30: ulei din semințe de zmeură
SPF 25: ulei de karanja
SPF 15: ulei de avocado
SPF 8: nucă de cocos, ulei de măsline
SPF 7: ulei esențial de mentă (
SPF 6: ulei de ricin, unt de cacao și shea, lavandă
SPF 5: ulei de migdale
SPF 4: ulei de jojoba