Tabu
HEALTHSlider

Îmbuteliată, de la robinet sau filtrată: în ce apă să ai încredere?

Alegerea apei nu este ușoară. Mai ales când ești preocupată atât de sănătate, cât și de mediu. Calitatea apei pe care o bem este una dintre preocupările noastre majore. Deși mulți dintre români spun că au încredere în apa de la robinet, apa îmbuteliată a continuat să înregistreze o creștere puternică atât în volum, cât și din punctul de vedere al valorii vânzărilor, arată un studiu Euromonitor.

Nitrați în apa de la robinet?

Potrivit specialiștilor, apa pe care o bem este foarte controlată și, în marea majoritate a teritoriului, respectă cerințele de sănătate: absența germenilor patogeni, bacterii sau paraziți, conținut moderat de nitrați, fluor și pesticide, fără substanțe toxice precum arsenic, seleniu, hidrocarburi. Din nefericire, românii de la sate beau apă cu nitrați și bacterii. Datele Institutului Național de Statistică arată că 69% din cetățenii Românei sunt racordați la un sistem public de apă – cei mai mulți la orașe. Dar chiar și acolo unde există această infrastructură, apa nu este peste tot potabilă. Fără să știm, solul și pânza freatică au fost contaminate în timp.

Bacterii în apă: care este riscul?

Deși rare, contaminarea apei cu bacterii există. Ele pot provoca focare de gastroenterită sau dispepsie (dureri abdominale). Ploile abundente sunt unul dintre factorii de risc majori: nămolul sau argila sau particulele coloidale pot curge în pânzele freatice, făcând apa nepotrivită pentru consum. Lichidul „murdar” poate fi, de asemenea, problematic dacă este inhalat. Contaminările bacteriene sunt mai frecvente în rețelele foarte mici care deservesc mai puțin de 500 de locuitori, care suferă un control mai mic.

Clorul, prieten sau dușman?

80% din apa potabilă distribuită în România este tratată cu clor. Studiile diferă în ceea ce privește potențialul său pericol. În timp ce mulți dintre ei tind să arate că prezența sa are un impact redus asupra sănătății noastre, alții indică o posibilă interacțiune între acest element chimic și anumite materiale organice din apă care generează trihalometani (THM), substanțe nedorite implicate în dezvoltarea cancerului vezicii urinare și de colon.

Mai bine folosești apă caldă?

Ideea de a bea apă fiartă și răcită nu este greșită. De fapt, nu este recomandat să bei apă fierbinte de la robinet. Căldura, atâta timp cât nu este foarte mare, poate încuraja apariția bacteriilor (la fel ca apa care a stagnat într-o sticlă) și crește migrația metalelor precum plumbul. Chiar și atunci când gătești, este mai bine să folosești apă rece.

Ar trebui să bem apă îmbuteliată?

Apele îmbuteliată sunt perfect potabile, dar nu au doar virtuți. Unele, deosebit de bogate în minerale, nu sunt potrivite pentru toată lumea. Cele puternic încărcate cu magneziu sunt bune doar pe termen scurt (în caz de tranzit intestinal lent), dar uneori provoacă dureri abdominale dacă sunt consumate pe o perioadă lungă de timp. Cele cu un conținut ridicat de calciu pot provoca apariția calculilor renali sau a calculilor biliari. De asemenea, feriți-vă de apa „sărată”, nepotrivită pentru persoanele hipertensive și persoanele care suferă de tulburări cardiovasculare.

De asemenea, sticlele nu sunt ferite de riscul proliferării bacteriene. Pentru a evita acest lucru, după deschidere, conținutul trebuie băut în 48 de ore. Mai mult, apa minerală nu este pură. Un studiu publicat în martie 2018 de Universitatea din New York a arătat că apa îmbuteliată este de două ori mai contaminată cu particule de plastic decât apa de la robinet. Dimensiunea reziduului găsit a fost cuprinsă între 100 și 6,5 microni.

Apa filtrată e mai pură?

Aceste recipiente cu filtru promit „să beți apă mai sănătoasă decât apa de la robinet”. E greșit. Agenția Națională pentru Securitate în Sănătate din Franța a remarcat în 2017 că acestea ar putea duce la eliberarea anumitor contaminanți (ioni de argint, sodiu, amoniu etc.) sau scăderea pH-ului apei. Avem nevoie de minerale din apa de la robinet. În cele din urmă, utilizarea necorespunzătoare poate duce la contaminarea bacteriană, în special dacă filtrul nu este schimbat în mod regulat.

ARTICOLE SIMILARE

Homeland: când va avea loc premiera ultimului sezon al serialului

Andreea Damian

Șapte din zece adulți consideră că partenerul îi ignoră în mod intenționat

realitatea

Ana Morodan, condamnată la închisoare. Ce verdict au dat magistrații

Andreea Damian

George R.R. Martin a dezvăluit de ce-și ucide personajele din Game of Thrones

Andreea Damian

Penelope Cruz renunță la părul lung și adoptă tunsoarea sezonului

Andreea Damian

Octavia Geamănu nu mai vrea vacanțe în doi cu soțul ei, Marian Ionescu

Andreea Damian

Scrie un comentariu