Încărunțirea este văzută, adesea, ca un prim semn al îmbătrânirii. Un studiu arată însă că, cel puțin în ceea ce privește culoarea părului, procesul poate fi reversibil.
De ce unii oameni sunt mai grizonați decât alții
La fel ca și culoarea pielii, substanța chimică care determină culoarea părului se numește melanină. Cu timpul, celulele pigmentare din păr dispar, ceea ce îl face să se albească. Potrivit studiilor, acest proces începe de obicei la persoanele caucaziene în jurul vârstei de treizeci de ani. Pentru oamenii asiatici, acest lucru se întâmplă de obicei în jurul vârstei de 40 de ani, în timp ce oamenii africani vor începe să albească când ajung la 45-50 de ani. Cu toate acestea, acest proces poate începe mai devreme sau mai târziu – depinde în mare măsură de gene, în special de IRF4, care reglementează producția de melanină, precum și stocarea acesteia.
Un studiu recent a dovedit în cele din urmă ceea ce majoritatea dintre noi am știut intuitiv: stresul face părul să se albească prematur. Oamenii de știință au măsurat nivelurile de proteine din părul voluntarilor și au constatat că stresul psihologic a influențat mitocondriile (produc energie în celule). Alți factori au efecte similare, cum ar fi a fi regimul vegetarian, lipsit de vitamina B12.
Veste bună: încărunțirea e reversibilă
oamenii își pot recupera culoarea părului dacă sunt mai puțin stresați. Ca atare, unul dintre participanții care a reușit să-și restabilească parțial culoarea părului a plecat pur și simplu în vacanță. Cu toate acestea, există unele limitări ale acestei metode – nu va funcționa pentru persoanele al căror păr este grizonat de ani de zile.
Dacă doriți să vă păstrați culoarea părului, este recomandat să consumați suficiente vitamine (pe lângă cele mai importante B12, vitaminele E, D și A) și minerale (zinc, fier etc.) și să aveți grijă mai multă de păr (evitați expunerea la soare, nu folosiți șampoane dure, aplicați măști, etc).
Iată câteva remedii homemade!
- Aplicați ulei de nucă de cocos pe rădăcini și lungimea părului seara înainte de a-l spăla.
- Se amestecă o linguriță de ghimbir proaspăt și o lingură de miere și se mănâncă în fiecare zi.
- Consumați un pahar de suc de morcovi în fiecare zi.
- Amestecați suc de lămâie, suc de amla și ulei de migdale și aplicați soluția obținută pe păr și pe scalp de două ori pe zi timp de 3 luni.
Părul gri, trendul vedetă al acestui sezon
Știm cu toții că acceptarea corpului cu imperfecțiunile sale este sănătoasă, așa că ar trebui să învățăm să ne acceptăm părul gri pentru ceea ce este – un semn de maturitate și înțelepciune care poate fi și elegant. Iată câteva celebrități care își poartă părul gri!