Instagram consideră că noul instrument anti-agresiune, care îi face pe utilizatori să se gândească de două ori înainte să posteze ceva negativ, ar putea ajuta la reducerea abuzurilor pe platformă.
Instagram a fost supus unei presiuni de a rezolva cumva problema agresiunilor unora dintre utilizatorii săi după cazuri de hărțuire deosebit de grave, unele care au dus inclusiv la sinuciderea adolescentei Molly Russell.
Într-o postare, directorul executiv al Instagram, Adam Mosseri, a declarat că firma sa “s-ar putea să facă și mai multe” în această privință. “Putem face mai multe pentru a preveni intimidarea și hărțuirea de pe Instagram și putem face mai multe pentru a oferi celor care sunt hărțuiți instrumente prin care să se apere”, a scris Mosseri. “Aceste instrumente sunt bazate pe o înțelegere mai profundă a modului în care oamenii se hărțuiesc reciproc și modul în care răspund la agresiuni pe Instagram, dar sunt doar pașii de început pe un drum lung și anevoios”.
Instagram a spus că utilizează inteligența artificială pentru a recunoaște textele care seamănă cu tipul de postări care sunt cel mai des raportate ca neadecvate de utilizatori. Într-un exemplu, se arată cum o persoană scrie “ești atât de urâtă și proastă” iar apoi este întreruptă de un avertisment care spune: “Sigur doriți să postați acest lucru? Aflați mai multe”. În cazul în care utilizatorul alege să afle ce înseamnă acest “aflați mai multe”, un alt anunț îl informează: “Solicităm oamenilor să regândească comentariile care par asemănătoare altora care au fost raportate”. Utilizatorul poate ignora mesajul și poate apoi posta oricum, dar Instagram a spus că după primele teste “am descoperit că avertismentele noastre îi determină pe unii să-și anuleze comentariul și să posteze ceva mai puțin ofensator odată ce au avut ocazia să reflecteze”.
Instrumentul este lansat pentru început doar în cazul utilizatorilor vorbitori de limbă engleză, cu intenția de a fi apoi disponibil la nivel global, potrivit Instagram. Compania a mai declarat că va lansa în curând un instrument suplimentar, numit Restrict, conceput pentru a ajuta adolescenții să filtreze comentariile negative fără a recurge la blocarea altora. “Am auzit de la tinerii care utilizează Instagram că de cele mai multe ori nu doresc să-șii blocheze agresorii, să nu-I mai urmărească sau să-și raporteze hărțuitorii, pentru că le e frică și de faptul că situația ar putea escalada, mai ales dacă interacționează cu agresorul lor și în viața reală”, a spus Mosseri.
Infracțiunile de hărțuire de pe rețelele sociale, în special pe Instagram, a fost adusă în centrul atenției la începutul acestui an. Tatăl adolescentei Molly Russell (în vârstă de 14 ani) care s-a sinucis, a declarat că Instagram e responsabilă pentru suferința, depresia și sinuciderea fiicei sale.