Tabu
LIFESTYLESlider

Pisicile între mitul medieval al vrăjitoarelor și stereotipul modern al pisicarei

De ani de zile, femeile stăpâne de pisici – pisicarele – au fost descrise în cultura pop ca fiind singure, frigide și excentrice. De ce rezistă acest stereotip și mai ales cum să facem dreptate pisicarelor?

În filme sau la știri există o mulțime de personaje feminine stăpâne de pisici care se presupune că afectează sau alterează personalitatea, practic ele – felinel devin acest indicator al ciudățeniei unei persoane. Și automat, portretul robot arată cam așa: păr neîngrijit, rochie de casă lungă (sau cămașa de noapte veșnică), papuci scâlciați, locuiește singură, nu prea iese din casă, cu alte cuvinte “nebuna cu pisici”.

Ca să înțelegem de unde și cum s-a născut mitul femeii cu pisici – să ne întoarcem în Evul Mediu și primele impresii despre femeile care aveau pisici. Chiar înainte de vânătorile de vrăjitoare, pisicile aveau deja o reputație foarte proastă în lumea vestică – fiind asociate cu sectele eretice și cu diavolul însuși. Medievalii au început apoi să asocieze pisicile cu sexualitatea feminină – desigur, cum altfel decât păcătoasă și pătimașă – potrivit istoricului James Serpell. Iar de curând, stăpânele de pisici au devenit portratul femeii singure, frigide, triste. Observați deci că orice ai face nu e bine. Ori prea sexy, ori deloc sexy – dacă ai pisici ești dubioasă.

Primele pisicare din vest au fost, fără urmă de îndoială, vrăjitoare. Nu râdeți, scria foarte clar asta în Malleus Maleficarum, un tratat medieval despre vrăjitorie considerat de bază în acea perioadă, unde o poveste populară din secolul al 13-lea spunea că trei vrăjitoare s-au transformat în pisici, au atacat un bărbat pe stradă și apoi l-au acuzat pe acesta de hărțuire în tribunal, arătând martorilor semnele apărute pe corpul lor. Din acel moment s-a crezut că vrăjitoarele sunt rude directe cu pisicile sau că, în orice caz, se transformă noaptea în feline.

De ce au avut parte pisicile de genul acesta de reputație diavolească? Putem doar să presupunem că a fost din cauză că sunt independente, vin și pleacă după bunul lor plac, nu sunt domesticite cum sunt câinii, sunt misterioase și refuză să asculte comenzi. Sunt animale nocturne. Egiptenii o preamăreau pe Bastet, zeița cu cap de pisică. Pelerinii creștini care considerau orice altă credință decât a lor blasfemie au început să acuze pisicile negre că ar fi demonice, fiind atât de înverșunați au cerut chiar ca cei care ar fi fost văzuți cu o pisică neagră prin preajmă să fie condamnați la moarte.

Chiar dacă în secolul 18 creștinii au început să pună la îndoială anumite superstiții cum ar fi cea potrivit căreia negul unei femei era considerat o sursă de hrană pentru Satana (ca un soi de sân demonic) – legătura dintre femei și pisici a rămas în memoria colectivă cu aceleași conotații negative. Victorienii au schimbat statutul femeii vrăjitoare cu cel al fetei bătrâne și fără copii. În anii 1900, propaganda anti sufragete a folosit chiar imagini ale pisicilor pentru a descrie femeile ca fiind prostuțe, inutile, pisicoase și ridicole în încercarea lor de a intra sau a avea un cuvânt de spus în politică.

 

Recent s-au făcut diverse studii care arătau că trei sferturi dintre stăpânii de pisici sunt femei, apoi s-au dezvoltat teorii conform cărora există un parazit al pisicilor care ar afecta comportamentul uman (fără rezultate concrete însă). Totuși, întregul stereotip al femeii nebune cu pisici este mai mult despre percepția societății asupra femeilor de fapt decât despre pisici. De cele mai multe ori este folosit pentru a rușina și judeca femeile care nu acceptă rolul impus de societatea tradițională sau care sunt greu de stăpânit și pus la locul lor.

Din fericire, tot mai multe vedete încearcă tot mai des să demitizeze legătura dintre pisicare și pisici. Începând cu revistele glossy care celebrează relațiile dintre oameni și pisici, până la Katy Perry și Taylor Swift care vorbesc public și cât mai des despre propriile lor feline, cu o conferință internațională CatCon Worldwide care celebrează cultura pisicească, toți vor să transforme o nedreptate și un stereotip depășit în ceva stilat și la modă.

Cartea Cat Lady Chic apărută în 2012 a oferit spre exemplu imagini iconice ale femeilor celebre care au avut pisici: Audrey Hepburn, Georgia O’Keeffe, Diana Ross și Zelda Fitzgerald luptă cu stereotipul femeii nebune poseseoare de pisici. Un fotograf de modă renumit din Brooklyn, BriAnne Wills a realizat o serie de fotografii sofisticate ale femeilor și pisicilor lor pentru a ajuta la distrugerea stereotipului. Mai mult de un milion de pisici sunt eutanasiate anual și din cauza acestui stereotip stupid care împiedică femeile și bărbații să adopte pisici. (material preluat din Guardian)

ARTICOLE SIMILARE

Ce condiții trebuie să îndeplinească tinerii care vor să călătorească gratuit prin toată Europa, primăvara viitoare

Andreea Damian

Limba galbenă | Ce semnificație are acest simptom și când să vă faceți griji?

Andreea Damian

Inima îți bate nebunește, palmele transpiră – cum îți este afectat corpul de stres?

realitatea

Ce se întâmplă cu Cabral după ce s-a retras de la TV. Soția sa a făcut un anunț surprinzător

Andreea Damian

Descoperire uimitoare despre corpul feminin

Andreea Damian

Cum arată Cătălin Scărlătescu după ce s-a întors din America Express

Andreea Damian

Scrie un comentariu