Trupul neînsufleţit al actriţei Irina Petrescu a fost depus în cursul zilei de joi în foaierul sălii Liviu Ciulei (fostă Izvor) a Teatrului Bulandra, au anunţat reprezentanţii instituţiei.
Potrivit aceliaşi surse, data şi ora când actriţa va fi condusă pe ultimul drum vor fi comunicate ulterior.
Actriţa Irina Petrescu a decedat în cursul zilei de marţi, la spitalul Elias din Capitală.
Irina Petrescu s-a născut la 19 iunie 1941 la Bucureşti. La 19 ani, încă studentă, primeşte rolul principal în filmul lui Liviu Ciulei „Valurile Dunării”. A absolvit „Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică “I.L. Caragiale” (IATC) din Bucureşti, promoţia 1963, la clasa profesorului Ion Şahighian, asistent regizorul David Esrig. Nu ştia că o să devină actriţă. Odinioară, aşa cum actriţa povestea într-un interviu pentru Adevărul, realizat de Dana Ionescu, la Restaurantul Continental, regizorul Savel Stiopul a remarcat-o. A venit la masa la care se afla tânăra, pe atuni studenta la Arhitectura, şi l-a rugat pe tatăl acesteia să-i îngăduie să dea o probă ca să joace într-un film. Pelicula nu s-a mai făcut, dar regizorul Liviu Ciulei a văzut proba şi astfel Irina Petrescu a ajuns să joace în „Valurile Dunării”. La 22 de ani, a absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale” din Bucureşti, la clasa profesorilor Ion Şahighian şi David Esrig. Sub bagheta lui Liviu Ciulei, care a descoperit-o, a interpretat roluri importante în spectacole din epoca de glorie a Teatrului Bulandra.
Gheorghe Vitanidis, cu care Irina Petrescu a colaborat la trei filme, a distribuit-o în “Răutăciosul adolescent”, care i-a adus, în 1968, unul dintre cele mai importante premii internaţionale din palmaresul ei, pentru cea mai bună interpretare feminină la Festivalul de la Moscova. “Răutăciosul adolescent” este un film deschizător de drumuri în cinematografia românească: în el apare primul nud dintr-un film românesc.
Irina Petrescu avut parte de relaţii speciale, printre cei care au iubit-o cu patimă numărându-se şi actorii Adrian Pintea (mai tanar ca ea cu 13 ani) şi Ştefan Iordache, cu care jucase în „Străinul“. Iordache a cerut-o chiar în căsătorie, dar a fost refuzat de tatăl Irinei Petrescu pe motiv că era „un golan de Rahova“. Dupa o casnicie esuat in tinerete, actrita nu s-a mai recasatorit niciodata.
Actriţa Irina Petrescu a murit, marţi, la Spitalul Elias din Capitală, după o scurtă, dar foarte grea suferinţă, a declarat pentru Mediafax directorul medical al unităţii sanitare, Dana Safta. Aceasta formulare este folosita de obicei atunci cand este vorba de un cancer cu evolutie galopanta.
Vezi si:
https://www.tabu.ro/irina-petrescu-inmormantata/
https://www.tabu.ro/irina-petrescu-s-a-stins/
https://www.tabu.ro/nuduri-filme-maia-anca-oana/