Când vă imaginați o ceremonie clasică de nuntă, este posibil să existe anumite imagini care vă vin în minte, de la un tort elegant, cu mai multe niveluri, la o limuzină întinsă pictată cu cuvintele „Tocmai căsătorit!”.
Și firește, unul dintre cele mai iconice simboluri ale unei nunți este mireasa. Într-un aspect de mireasă complet se potrivesc multe decât o rochie albă frumoasă. Pentru început, există tradiția a ceva vechi, ceva nou, ceva împrumutat și ceva albastru. Apoi, există selecția atentă de bijuterii, pantofi și poate chiar o jartieră de aruncat în mulțime.
Și, bineînțeles, nu poți trece cu vederea voalul de mireasă. Asocierea unei rochii albe și a voalului a devenit standardul de facto pentru mirese. Rochia nu este un mister, deoarece se crede că îmbrăcarea în alb este menită să reprezinte puritatea și inocența. Dar adăugarea unui văl este puțin mai misterioasă. Deci de ce își acoperă miresele fețele cu voal în ziua nunții?
De ce miresele poartă în mod tradițional voal?
Deși nu putem identifica cu exactitate începutul tradiției voalului, istoricii modei au urmărit originile acestuia cel puțin încă din epoca romană. Romanii credeau că miresele erau ținte tentante pentru spiritele rele, făcându-le vulnerabile în ziua nunții lor. Așadar, pentru a proteja aceste viitoare mirese, au fost acoperite cu voaluri pentru a le ascunde de orice ființe supranaturale periculoase.
Dar, în timp ce romanii par a fi prima cultură care au utilizat voalul de mireasă, ei sunt departe de a fi singura. Voalurile de mireasă apar pe tot globul, cum ar fi cele norocoase roșii purtate de miresele din China. Au fost, de asemenea, populare pentru căsătoriile aranjate – folosite în esență pentru a ascunde fața miresei de mire până când aranjamentul a fost încheiat.
Dar cum am ajuns de la aceste tradiții la ideea actuală a unui voal alb?
Asocierea clasică a unei rochii albe și a voalului de mireasă a fost consolidată ca o tradiție populară datorită nunții remarcabile a Reginei Victoria a Angliei din 1840. Rochia și voalul alb din dantelă ale reginei erau foarte diferite de ținuta obișnuită la o nuntă regală, care implicau de obicei rochii bogate de argint și aur. Aspectul ei iconic, virginal, a devenit standardul pentru mirese, inclusiv voalul delicat pe care l-a comandat pentru a stimula industria britanică de fabricare a dantelăriei. Dintr-o dată, rochiile albe acoperite cu voaluri au devenit de rigueur pentru orice mireasă.
Au miresele moderne nevoie de un voal de mireasă?
Dacă vă întrebați dacă voalurile de mireasă sunt încă un accesoriu obligatoriu pentru miresele moderne, răspunsul este un NU răsunător. De fapt, s-ar putea argumenta că nu mai este necesar nimic pentru miresele moderne. După cum am subliniat deja, chiar și rochiile de mireasă albe – standardul suprem de nuntă – au devenit pe deplin curente abia în anii 1800, iar miresele moderne încep să se răzvrătească.
Potrivit unui studiu realizat de Brides, 17% dintre miresele în 2018 au ales rochii în culori netradiționale, comparativ cu doar 8% în 2017. Așa că atunci când vine vorba de ansamblul nunții tale, simți-te liber să fii creativă. În loc să urmezi o formulă standard pentru nunta ta, ziua ta specială ar trebui să fie despre oamenii pe care îi iubești și lucrurile pe care le găsești semnificative. Poartă orice te face să te simți frumoasă și încrezătoare.