De Ziua Îndrăgostiților, oamenii din întreaga lume sărbătoresc dragostea. E ziua în care oameni își arată dragostea și afecțiunea față de ceilalți trimițând cărți, cadouri, flori și ciocolată. O sărbătorim în fiecare an, pe 14 februarie. Anul acesta cade vineri, deci e perfect să organizezi și o escapadă romantică într-un loc special.
Istorie și semnificație
Auzim în fiecare an în jurul datei de 14 februarie de Sărbătoarea Sfântului Valentin, Valentine’s Day, cunoscută şi ca Ziua îndrăgostiţilor. Sincer, există mai multe legende despre această sărbătoare. Nimeni nu ştie exact cine este cu adevărat Sfântul Valentin amintit în ziua de 14 februarie. Despre acest sfânt cunoaştem foarte puţine lucruri, printre care faptul că a primit de la Dumnezeu darul facerii de minuni. Mulţi oameni s-au şi botezat după ce au primit vindecarea la rugăciunile Sfântului Valentin.
Legenda spune că Sfântul Valentin era un preot din secolul al III-lea, care a trăit în timpul împăratului roman Claudius al II-lea, aflat la acea vreme, în plină campanie de război. Împăratul se confrunta cu o problemă gravă: tinerii nu se mai înrolau în campaniile militare pentru că nu voiau să își părăsească prietenele și soțiile. Din acest motiv, împăratul a interzis logodnele și nunțile în Roma.
Valentin, preotul, neputând răbda păgubirea sufletească a tinerilor, pentru că majoritatea căzuseră prada păcatului, dedându-se la desfrâu, a început să cunune, în secret, cuplurile de tineri ce apelau la el. Când împăratul Claudius a aflat că preotul Valentin a nesocotit hotărârea sa, l-a întemnițat pe părinte, care a și murit ca martir, în închisoare, chiar pe 14 februarie. Când a murit, Valentin purta un inel cu un Cupidon pe el – simbol al dragostei și, în acest fel, soldații au putut să-l recunoască. Datorită acestei legende, el este cunoscut drept patronul iubirii.
De ce sărbătorim Ziua Îndrăgostiților?
Sărbătoarea Sfântului Valentin din 14 februarie a fost înființată pentru prima dată în anul 496 de către Papa Gelasius I, care a inclus pe Valentin printre acei „… ale căror nume sunt cinstiți în rândul oamenilor, dar ale căror fapte sunt cunoscute numai de Dumnezeu”.
Romanii aveau un festival numit Lupercalia și era sărbătorit de la mijlocul lunii februarie. În timpul sărbătorilor, multe cupluri obișnuiau să se și căsătorească. Mai târziu, biserica a transformat festivalul într-o sărbătoare creștină și a decis să-și amintească și de Sfântul Valentin.
Cel mai vechi mesaj trimis de Ziua Îndrăgostiţilor în limba engleză datează din 1477, scrie BBC.