Tabu
Concurs

Jurnal de calatorie, Cairo!

Anul trecut am petrecut 14 zile în Cairo in vacanta de vara,dorind de foarte mult timp sa-mi realizez visul acesta. Hotelul unde am locuit se numea Royal Marshal,avea 3 stele si am platit 44E /noapte.Era un hotel amenajat în stil egiptean, curat și cu personal primitor. Un recepționer ne-a arătat camera și ne-a invitat la o ceașcă cu ceai de bun venit.Tradiția a ceaiului este prezentă în țările arabe.

După ce ne-am aranjat lucrurile, am mers la barul din fața recepției unde recepționerul la un ceai ne-a prezentat un tur al Egiptului în 10 zile. Era interesant pentru că includea atât vizitarea orașului Cairo cu un ghid , vizite în sudul și centrul Egiptului cât și câteva zile la plajă în Hurghada de la Marea Roșie. Acest tur costa 150 de dolari, cuprindea cazarea cu mic dejun, transportul și vizitarea unor obiective turistice cu ghid. Am acceptat, așa că în următoarea zi de dimineață, un tânăr egiptean ne-a luat de la hotel pentru prima zi de vizitare a orașului Cairo. Åži am început cu piramidele din Giza, 4000 de ani de istorie după o jumătate de oră în mașină. Am ajuns în cartierul Giza din Cairo, pe o străduță neasfaltată, la capătul căreia se afla o piață plină de cai și cămile.

Ghidul ne-a facut o surpriză: urma să vizităm piramidele de pe cămilă. Bucuria a fost mare la început, dar după un sfert de oră ne dureau tare picioarele, mersul pe cămilă nu este deloc ușor. A durat cam 30 de minute să traversăm un cimitir vechi și să urcăm o dună de nisip de pe vârful căreia aveam în față panorama piramidelor și a Sfinxului. Era uimitor, le văzusem de atâtea ori la televizor și acum le aveam în fața noastră. În biletul de intrare aveam si vizitarea unei piramide în interior.Construite în onoarea faraonilor morți, aceste trei construcții monolitice sunt monumente ale generaților de sclavi, care și-au dedicat viața construirii piramidelor.

Piramidele sunt construite una lângă cealaltă și așezate în ordine cronologică cât și după mărime de la Cheops la Mycenius. Am vizitat piramida a doua a lui Chephren. De la intrare niște scări situate pe un coridor îngust coborau cam 200 de metri. Aerul era umed,iar la capătul scărilor se afla o sală mare, care reprezenta complexul funerar care include templul mortual în car a fost înmormântat faraonul. Sfinxul este în imediata apropiere a piramidelor. Înalt de 22 de metri, este mic comparativ cu piramidele. La ieșirea din complexul Piramidelor, am traversat o stradă amenajată pentru turiști, cu suveniruri și restaurante specifice. La capătul acestei străzi se află Muzeul Egiptean al Papirusului. Gandindu-te la Egipt iti vin in minte locuri exotice, piramide, faraoni, comorile lui Tutankhamon si imaginea unei civilizatii de mult disparute, ale carei taine nu au fost descifrate in totalitate nici pana azi. Aeroportul din Cairo e cel mai adesea poarta de intrare in acesta lume fascinata.

Cand ajungi aici trebuie deja sa ai pregatite haine din bumbac sau in, incaltaminte comoda, palarii si ochelari de soare si haine mai calduroase pentru racoarea serii. Din primul moment Cairo te impresioneaza prin forfota specific metropolitana, multitudinea de bazare si viata agitata de noapte. El este un centru cultural fascinat si punctul de pornire pentru diverse circuite spre celelalte minuni ale Egiptului. Muzeul de Egiptologie din Cairo este unul dintre marile muzee ale lumii, adapostind cea mai bogata colectie de arta antica egipteana, intre care si celebrele comori din mormantul lui Tutankhamon, cel mai valoros tezaur al muzeului: bijuterii, sicriul de aur, masca din aur masiv, sandalele si manusile din aur ale tanarului faraon. In sala mumiilor sunt expuse mumiile a 27 de faraoni, intre care si Ramses II .

Muzeul este structurat pe 7 sectiuni care expun piese din Regatul Vechi, Regatul de Mijloc si Regatul Nou. Colectia de monezi si papirusuri ocupa un loc aparte in acest muzeu in care ai senzatia ca te-ai intors cu mii de ani in trecut. Pe un platou imens din apropierea orasului Cairo, la Giza, se inalta cele mai vestite monumente din Egipt, piramidele faraonilor Keops, Khepfren si Mykerinos, alaturi de Marele Sfinx. Piramidele sunt in diagonala, asa incat nici una nu o umbreste pe cealalta. La Alexandria – al doilea oras mare si principal port al Egiptului am descoperit un oras in care arta faronica se imbina cu cea romana.. Pe locul renumitei Biblioteci distruse a fost construita una nou sub egida UNESCO. Coloana de la Pompei, inalta de 25 m, din granit roz, ruinele Templului Serapeum, Catacombele care reprezinta cel mai mare cimitir roman, sapat in stanca pana la o adancime de 30 m sunt doar cateva din curiozitatile acestui oras antic.

O croaziera pe Nil te ajuta sa intelegi de ce Egiptul a mai fost denumit si Darul Nilului,sin ne-am dat seama cat de mult a marcat cel mai lung fluviu din lume dezvoltarea inca din antichitate a culturii atat de avansate in plin desert. In timpul acestei croaziere se poate vizita Necropole, mausolee, temple, poti admira statui care impresioneaza prin maretie, dar si care fac parte dintr-o civilizatie complet diferita. Mase se poate servi la restaurante in oras sau la hotel,ceea ce ar fi de preferat,pentru ca in oras se mananca mai mult oaie.Sau se poate servi rapid o shaorma(dar tot de oaie) in timp ce cumperi suveniruri sau haine din bazare. M-am intors acasa mai bronzata si cu aminirea locurilor si lucrurilor vazute, a experientelor exotice traite.

ARTICOLE SIMILARE

Jurnal de călătorie, Angi – Venus

realitatea

Castiga un tonic profesional cu ciocolata

Å¢inută de club, Andreea C!

realitatea

Aduta

realitatea

Mariana

realitatea

Å¢inută de cocktail, Eliza!

realitatea

Scrie un comentariu